Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Odčerpání majetku bohatým aneb vláda a ministerstva se utápějí v čirém populismu

Ministerstvo financí skutečně „maká“, jak Andrej Babiš sliboval. Jenže „maká“ často i na věcech, které jsou výplodem čirého populismu. Takový je dokument o možném zabavování majetku bohatých nebo nápad na „daň z luxusního života“.

V právním – netotalitním – státě musí platit presumpce neviny a musí se ctít vlastnická práva. Je jedno, jestli má někdo nablýskanou loď, nebo starou škodovku. Majetek musí být garantován všem stejně. Nejde automaticky předpokládat, že kdo má vilu či letadlo, musel si na ně nakrást.

Ministerstvo nejspíš chce zavést majetková přiznání a přiznaný majetek porovnat s přiznanými příjmy v minulosti. Kdo bude ale kontrolovat, jestli je majetek dobře přiznaný? Budou chodit úředníci k lidem domů obhlížet obrazy a trezory? Nebo budou lidé mít za úkol hlásit majetek sousedů, který jim přijde podezřelý? Tohle práskačství už Češi zažili.

Nejparadoxnější na tomto nápadu je, že ho přináší jeden z nejbohatších lidí v České republice. Boháč chce brát bohatým? To, že předpokládá, že bohatí si majetek nakradli, může v jeho případě o něčem svědčit.

Ministerstvo financí ve svém vyjádření k návrhu píše: „K odčerpání majetku by tedy došlo rozhodnutím nezávislého soudu, a to v případě, kdy bude shledáno, že určitý majetek s nejvyšší pravděpodobností pochází přímo či nepřímo z nelegálních zdrojů.“

Napsat tohle v Evropě 21. století je velká nestoudnost. Jestli dosud lidem nedošlo, kam směřuje podobná politika, teď už si to snad uvědomí. Navrhovat tribunál zřízený k zabavování majetku bohatých na základě jakési „pravděpodobnosti“ je prostě totalitní.

Jestli bude vláda takto postupovat dál, může očekávat, že se lidé začnou z této země stěhovat pryč.