Premiér Sobotka opět prohrál (o eurokomisaře) s Babišem. ČSSD to nadále oslabuje

Premiér Sobotka opět prohrál (o eurokomisaře) s Babišem. ČSSD to nadále oslabuje Zdroj: Ladislav Němec / Mafra / Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Premiér Sobotka opět prohrál (o eurokomisaře) s Babišem. ČSSD to nadále oslabuje

Předseda ČSSD a předseda vlády Bohuslav Sobotka se i včera tvářil, že uspěl. Myslí si to ale jen on sám. Prohrál totiž hned dvakrát. S Andrejem Babišem souboj o eurokomisaře a zdánlivá výhra v případě zvýšení minimální mzdy mu také oproti jeho předpokladům nepřinese více voličů.

Ministr Babiš si v boji o eurokomisaře se Sobotkou dokonale pohrál. Když viděl, že jeho kandidát Pavel Telička je neprůchodný (což bylo jasné hned po květnových volbách do Evropského parlamentu), hbitě ho opustil. Ostatně co vlastně dělá Telička? Už se ztratil v Bruselu? Na rozdíl od jiných českých europoslanců ho nikde není ani vidět, ani slyšet. Šéf hnutí ANO zavětřil, že nový šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker hledá do své sestavy ženy, tak nabídl Věru Jourovou. ČSSD vůbec nezareagovala, protože žádnou osobu něžného pohlaví neměla po ruce. Přitom právě probíhá referendum ve straně, jež v ní má posílit postavení žen.

Jak se až teď ukázalo, určité chyby se v tomto případě dopustili i lidovci, kteří nepřesvědčili Zuzanu Roithovou, aby na kandidaturu na komisařku kývla. Mohla funkci zřejmě získat.

Nikdo kromě Bohuslava Sobotky si přitom nemyslí, že by handl kolem eurokomisařky něco ČSSD přinesl. Vzkaz pro veřejnost byl jasný – Babiš je silnější. Premiér sice tvrdí, že za to dostal například zvýšení minimální mzdy, ale to rozhodně žádná výhra nebude. Lidi, kteří ji berou, vůbec nemusí sociální demokracii volit, jsou to spíše příznivci komunistů a různých populistických hnutí. Navíc někteří ekonomové tvrdí, že zvýšení minimální mzdy nijak neposílí zaměstnanost, o což ČSSD verbálně usiluje.

Boj o eurokomisaře tak především ukázal, že ČSSD, která vyhrála říjnové předčasné volby, nemá přes letité přípravy na vládnutí dostatek lidí, jež může na různé posty nasadit. Nemůže za to jen předseda Sobotka, ale jeho oponenti v sociální demokracii mu to i tak hodí na hlavu.

A pokud bude premiér Bohuslav Sobotka i nadále ustupovat Andreji Babišovi, jak jsme to viděli v minulých dnech, bude to moci brzy zabalit nejenom on, ale především ČSSD. První reakce podle všeho uvidíme v podzimních senátních a komunálních volbách.