Petra Kvitová

Petra Kvitová Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: ČSSD propadla bolševické nenávisti: k úspěšným (Kvitová), schopným, k živnostníkům i církvím

Poslanec ČSSD Stanislav Huml korunoval sérii mnoha vyjádření představitelů sociální demokracie, kterými častují v poslední době nejrůznější skupiny obyvatel. Wimbledonskou vítězku, tenistku Petru Kvitovou, by Huml zbavil českého občanství. Ano, to už jsme kdysi slyšeli a bohužel i zažili – v dobách komunistického režimu. Že i ČSSD používá podobné nátlakové metody, je tristní zjištění.

Sociální demokracie přitom osočuje celé skupiny občanů, což je u velké a vládní politické strany neblahé zjištění. V roce 2012 ČSSD napadla církve a věřící, když nechala vylepit billboardy à la 50. léta, na kterých nenechavá ruka preláta „krade“ chudákům občanům a státu sto miliard korun, které jdou na církevní restituce. V březnu 2013 dnešní ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek označil živnostníky za parazity. Huml si pak teď posvítil na bohaté a úspěšné. Ty by rovnou vystěhoval. U toho naprosto nechutně poslanec ČSSD sdílel na Facebooku poznámky o tom, že Kvitová je „špína“. Sdílení je nepřímý či přímý souhlas, takže jeho výmluvy, že on je v tom „nevinně“, jsou trapné a dětinské. Dobře věděl, co udělal.

Jenže jedno Humlovo extempore není až tak podstatné, problémem je, že sociální demokracie je jako utržená z řetězu. Nikdo ji zjevně neřídí (i když se tak premiér Bohuslav Sobotka tváří) a výstřely ze socialistických kanónů otravují čím dál více lidí. Kde se chce ČSSD zastavit? Až se opět spojí s komunisty, jak už to udělala po druhé světové válce?

Samotná ČSSD o sobě tvrdí, že se snaží modernizovat, přilákat mladší generace a být levicí pro 21. století. Všechno ale nasvědčuje tomu, že nedokáže korigovat excesy mnoha svých členů a příznivců (sociolog a europoslanec Jan Keller, filozof Václav Bělohradský a další) a vypadá často jako strana, která naběhla na vlnu populismu a extremismu.

Koho tím chce vlastně oslovit? Víc hlasů chytřejších, vzdělanějších a úspěšnějších lidí jí to rozhodně v žádných volbách nepřinese. Právě naopak.

ČSSD se vydala na cestu do pekel a zřejmě hodlá následovat osud ODS. Cesta novým mesiášům se tak otevírá úplně dokořán.

Po všech těch výrocích politiků z ČSSD se nám už ale začíná stýskat po Jiřím Paroubkovi, ten, jak říkal, by kdysi vládl i s Marťany. Zřejmě by to bylo pro Českou republiku lepší než zběsilá jízda a programově šířená nenávist, kterou k celým skupinám obyvatel šíří ČSSD.