Důchod

Důchod Zdroj: Marek Douša

Mnoho lidí nebude mít důchod, protože nesplní podmínky. Stát je na to neupozornil

Mnozí Češi žijí v iluzi, že ve stáří budou mít státní důchod. Nová studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu ale upozorňuje, že asi 50 tisícům lidí hrozí, že nesplní jednu z podmínek, 35 odpracovaných let, nezbytných pro vyplácení důchodu.

Dřív stačilo, aby člověk aspoň 25 let platil sociální pojištění. Prakticky každý během svého života tak tuto podmínku splnil. Doba vysokoškolského studia se navíc do této doby započítávala. Dnes je ale situace jiná. Stát nemá na důchody peníze a tak se jednak roky vysokoškolského studia do důchodu nezapočítávají a jednak počet nutných odpracovaných let vzrostl na 35 let.

Podle autorů studie o tom mnoho lidí neví a může s překvapením zjistit, že nezískají nárok na důchod. Odkázáni pak budou na sociální dávky. Podle autorů se to týká hlavně žen, kterým hrozí delší doba nezaměstnanosti ve věku kolem 50 let.

Profesor ekonomie Josef Šíma a rektor CEVRO Institutu k tomu pro Reflex.cz říká: „Stát neustále mění parametry systému, ale ani zde není schopen změny řádně komunikovat směrem k veřejnosti, čímž - jak ukazuje studie IDEA - vhání  desetitisíce lidí do složité životní situace, kdy důchod prostě nezískají. Je proto zjevné, že by si lidé měli v maximální možné míře zajistit příjmy v důchodovém věku sami a nespoléhat na stát - spořit doma i v zahraničí, investovat do různých aktiv, pořídit si vlastní bydlení. Nejhorší je propadnout slepé víře, že se o nás stát postará.“

Ekonom Lukáš Kovanda z finanční skupiny Roklen ale podotýká, že s prodlužujícím se věkem bude snazší si potřebných 35 let napracovat.

Státní důchod zkrátka není tak jistý, jak si mnozí myslí. Je třeba mít na paměti, že abychom o peníze nasypané do státního systému nepřišli, musíme si hlídat, abychom pojistné odváděli 35 let. A měli bychom myslet na různé jiné cesty, jak se na stáří zajistit bez státu.