ISIL

ISIL Zdroj: Reuters

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Extremní islám je anticivilizační ideologie

Taliban před lety v Afganistánu zničil výbušninami světoznámé a tisíce let staré sochy takzavných Buddhů z Bamjánu. Byly to sochy, ty zakazuje islám, a konkurenčního náboženství, které také zakazuje islám. Nyní jsou islámští extremisté ještě o kus dál.

Zpodobňování lidí islám tedy nepřeje, ale bývalo celkem zvykem (nejen v muslimských zemích) že se ctily stavná místa islámu a dejme tomu provozovny - nikoliv kostely, ale modlitebny a mešity. Nyní přinesla BBC vcelku otřesnou, ale mimořádně důležitou fotoreportáž o tom, jak islamisté z Islámského státu (dříve ISIL) ničí svatá místa islámu, vyhazují do povětří mešity. Fotoreportáž k vidění ZDE.

Nikoliv pouze, jak by se mohlo při troše uvažování zdát, „probagdádské“ šíítské mešity a svatyně, ale i svatyně sunnitské - svoje vlastní. Jejich pojetí islámu - v muslimském světě bohužel stále frekventovanější a silnější - zakazuje svatyně, takže bez ohledu na to, že jsou pro jejich víru posvátné, musí se vyhodit do povětří dynamitem. Bohužel se dá z tří pilířů islámu - Koránu, sunny a jejího základu, hadísů - odmítání svatyň celkem snadno odvodit. Jen z mnoha tisíc hadísů, údajně dochovaných výroků proroka Mohamedda, se dá odůvodnit v podstatě všechno, protože si celá řada hadísů odporuje.

Ergo: Sunnitští povstalci v Iráku i sunnitští bojovníci Islámského státu (přesněji spíše chalifátu) odhodlaně ničí svou vlastní minulost a její kulturní a náboženské památky a kořeny. Jde o zcela autodestrukční chování, a ideologie, která je hlásá, je stejně anticivilizační jako komunismus a nacismus. Cílem této ideologie není nic jiného než globální nastolení středověku, proto opravdu prosím všechny sluníčkové človíčky, aby se už místo islamistů začali zastávat velryb.