Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Východní Ukrajina: Náckové proti sovětům

Vývoj neúprosně ukazuje, že situace na východní Ukrajině směřuje k syrskému scénáři. To jest ke konstelaci, kde jedna z bojujících stran je za osmnáct, druhá bez dvou za dvacet, a pravdu nemá žádná z nich.

Na proruské straně bojuje veškerá paramilitantní verbež z celého bývalého Sovětského Svazu Kavkaz nevyjímaje. Včetně proruských čečenských bojovníků, to jest občanů, kterým ruskojazyčná kriminální hantýrka říká „zvěř“. Vyzbrojil a poslal je samozřejmě Putin, většina odpovědnosti za jejich řádění padá na jeho hlavu - ale dlužno přiznat, že sami ti proruští dobrovolníci jsou pěkná chamraď, militanti ze všech koutů Ruska odvolávající se na komunistickou tradici a Sovětský Svaz, jak jsme viděli na mnoha demonstracích separatistů a jejich příznivců z řad (zatím) neozbrojených občanů východní Ukrajiny. Jde o lidi hlásící se k odkazu komunismu.

Nové „pomajdanské“ vedení Ukrajiny samozřejmě nemá mnoho možností, jak separatistickým bojovníkům čelit. Třetina ukrajinské armády s nimi sympatizuje z etnických důvodů (považují se za Rusy), druhá třetina proto, že jsou agenty Moskvy, a ta třetí se bojí. Proto je vznik i ukrajinských ozbrojených dobrovolnických jednotek zcela logický. Když se ale podíváme zblízka, zjistíme, že nejsou ani o chlup sympatičtější než jejich protistrana.

Dobrovolnický prapor Azov (vyčerpávající text z iDnes.cz ZDE) založil Andrij Bileckyj, ukrajinský neonacista z partaje Sociálně-národní shromáždění. Jádro praporu tvoří příznivci Pravého sektoru. Tamní obdoby u nás zakázané Dělnické strany. Ve znaku má runu Wolfsangel - vlčí hák. Tu měla ve znaku například jedna divize SS, a také nacistické záškodnické hnutí Werwolf, které hitlerovské Německo vytvořilo těsně před pádem třetí říše jako nástroj dalšího pokračování bojů po porážce Adolfa Hitlera.

My bychom si také v této souvislosti měli uvědomit, že tato runa připomíná složenou runu v prvním logu značky oblečení preferované neonacisty, Thor Steinar. Toto oblečení bývá vidět na všech náckovských demonstracích po celé republice. V červenci 2004 provedla policie razii proti obchodníkům s nazi- skinheadskou módou a řadu výrobků značky zabavila na základě posudku soudního znalce, který zboží označil za propagující fašismus. Původní runové logo firmy bylo navíc v Německu roku 2004 soudně zakázáno pro podezření z propagace nacismu.

Takže: Na východě Ukrajiny teď bojují sovětští hrdlořezové proti ukrajinským neonacistickým skinheads, a demokratická proevropská opozice, která ten kolotoč rozjela, sedí v Kyjevě a sleduje, jak v dění na východě země ztrácí jakýkoliv vliv.