Wilmar Roldan Perez

Wilmar Roldan Perez Zdroj: Reuters

VILIAM BUCHERT: Rozhodčí jsou zatím ostudou fotbalového šampionátu v Brazílii

Jména Jušči Nišimura a čeští sportovní fanoušci ještě před několika dny neznali. Jeden je z Japonska, druhý z Kolumbie. Oba hodně nevybíravým způsobem jako rozhodčí ovlivnili první dva zápasy fotbalového mistrovství světa v Brazílii. Viníkem nastalé situace je zkorumpovaná, klientelismem a obchodními zájmy ovlivněná mezinárodní federace FIFA.

Ta ve snaze vyhovět nejrůznějším zájmům svěřila rozhodování zápasů i rozhodčím, kteří zjevně na současné tempo nejpopulárnějšího a nejrozšířenějšího sportu světa nestačí. Podobné problémy se dlouho objevovaly i v hokeji, kde se pak začaly řešit pomocí různých technických vymožeností. Například použitím videa při posuzování toho, zda gól padl, či nikoli. V tenise se některé sporné situace zase řeší takzvaným jestřábím okem.

Ve fotbale to samozřejmě není tak jednoduché. Problémem ale je, že namísto toho, aby FIFA nasazovala rozhodčí podle jejich kvality, zkušeností a schopností, snaží se vyhovět funkcionáři všem členským zemím. Hlas různých federací z celého světa se totiž hodí, když se rozhoduje například o tom, kde se bude konat další lukrativní mistrovství světa (to v Brazílii by mělo vynést mezinárodní fotbalové asociaci kolem 4 miliard dolarů).

To pak ústí v korupci funkcionářů, jak se zjevně stalo při rozhodnutí, že šampionát se má v roce 2022 konat v Kataru.

Problémem je, že fotbaloví fanoušci i sportovci se mohou vztekat, jak chtějí, ale nijak si tím nepomohou. Výsledkem je, že japonský rozhodčí těžce poškodil Chorvatsko v zápase s Brazílií, která pak vyhrála. Pořádně si vytrpěli v pátek Mexičané při souboji s Kamerunem, naštěstí těm se podařilo vyhrát.

Mimořádně sledovaná sportovní událost se tak zatím vedle některých dobrých výkonů prezentovala naprosto ostudným představením nepochopitelných výkonů rozhodčích.