Puškin, ne Putin!

Puškin, ne Putin! Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Puškin, ne Putin!

Plně chápu a sdílím odpor k osobě i politice Vladimíra Vladimíroviče 
Putina. Módní vlna antirusismu však zasáhla i oblast, na kterou jsem 
celkem choulostivý. Takže prosím: Když máte něco proti Putinovi, 
nenadávejte Puškinovi!

V pátek u příležitosti 215. výročí narození Alexandra Sergejeviče Puškina odhalili u nás v Bubenči na Puškinově náměstí básníkovu bustu. A i když mám radši Jesenina, tak jsem to uvítal, protože Puškinovi by i ten můj milovaný Jesenin musel běhat pro pivo. Puškin byl superstar.

Socha má chodníček, aby k ní bylo možné dávat svíčky, a já si dnes večer udělám procházku a zapálím u něj kahánek. Jen tak - jako že mám rád starou ruskou poezii, která není alespoň co do intenzity chandry dodnes překonaná.

Socha není nijak monstrózní nebo šokující, je to busta básníka, který žil před dvěma sty lety, a tak by asi nebylo úplně na místě, aby jeho památník dělal shyby, byl z plastu a autorem byl David Černý. Puškin není žádná abstraktní idea, ale dávno mrtvý literát, tak není potřeba na něm nechat řádit postmoderní umělce. Busta je prostě hlava udělaná tak, že vypadá, jak si myslíme, že Puškin vypadal, a basta. Žádné výtvarné kreace dávnému básníkovi netřeba.

Naprosto mne proto zmátlo, že se ihned po odhalení sochy zvedly hlasy kritiků. Nejprve samozřejmě opozice z bubenečské radnice. Paní zastupitelka za Stranu Zelených by chtěla sochu vrátit, oficiálně proto, že jí dárce nepřipadá dost košer. Ve skutečnosti to asi bylo jinak: paní Zelené spíš vadí, že busta není vymodelována z ekobio karotky. Ale to je úděl Zelených, prudit a škodit, a jsou-li v opozici, platí to dvojnásob.

K zelené zastupitelce se ale na Facebooku přidala vlna kritiků sochy, a jsou to často lidé, které mám rád a vážím si jich. Jen namátkou cituji - a nejmenuji - jednoho známého výtvarníka: „Ať se přizná konkrétní radní, který schválil tuhle hnusnou úlitbu Rusům z Dejvic, přes odpor místních! A to tu není vidět darožka, aby bylo lze klást kytky a nešlapat po trávě...“ Vůbec nechápu.

Jednak socha není v Dejvicích, ale v Bubenči, a za druhé - proč by neměla na Puškinově náměstí stát Puškinova busta? Co by tam mělo stát jiného? Kolotoč? Nemilosrdný kritik pokračuje: „tu sochu tu nikdo nechce, je hnusná a prosadili si ji místní Rusové.“ Ježišmarjá!!! Ano, Rus Putin je hnusná politická figura a zásadní ohrožení dneška. Ale Rus Puškin je geniální součástí kultury, ze které všichni vyrůstáme, a Rusové jsou vcelku normální národ, který má jen opravdovou smůlu na své politické vedení. Jinak argumentovat „proti soše“ tím, že jí prosadili (a taky zaplatili) Rusové, je asi stejně chytré, jako když někdo hájí odsun s tím, že ti odsunutí stejně byli Němci! Že je socha hnusná, je osobní názor, ve skutečnosti je to zcela normální busta, v rámci žánru naprostý standard, a pokud je hnusná ona, je hnusné svými bustami také Národní divadlo. A že jí nikdo nechtěl?

To fakt není pravda. Já osobně znám minimálně pět milovníků Puškina - sebe nepočítám - kteří jsou rádi, že má v Praze, na příslušném místě, svůj důstojný památník. Takže prosím všechny kritiky busty: Já vím, že Puškin vám zní podobně jako Putin. Ale je to fakt někdo úplně jinej, někdo, kdo si na rozdíl od Putina zaslouží nejen sochu, ale i hluboký respekt k jeho básnickému geniu.