Robert Fico a Bohuslav Sobotka

Robert Fico a Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

Česko-slovenské šílenství proti spojencům pokračuje

Slovenský premiér Robert Fico se postavil proti možnému umístění cizích vojsk na území Slovenska. Reagoval tak na úterní oznámení prezidenta Spojených států Baracka Obamy, že USA posílí svou vojenskou přítomnost v Evropě.

Fico se rozpovídal stejně psychedelickým způsobem jako nedávno český ministr obrany Stropnický. Slovensko má prý negativní zkušenost s invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. „Slovensko už má své historické zkušenosti s účastí cizích vojáků, vzpomeňme si na invazi v roce 1968. Nedokážu si představit, že by na našem území byli cizí vojáci, že by zde byly nějaké protiraketové stanice, o které by pečovali zahraniční vojáci,“ řekl premiér.

Jistě, člověk si dovede představit, že premiéři si nedokážou něco představit. Vlastně je velmi snadné si představit představivost premiérů. Zhruba se podobá v některých případech představivosti akvarijní rybičky, třikrát kolem akvária a tím paměť končí.

Podle Fica je Slovensko jako členská země NATO připraveno nabídnout spojencům svá výcviková střediska. „V rámci tréninku si dokážu představit spolupráci,“ řekl předseda jednobarevné vlády sociálních demokratů, zřejmě v domnění, že NATO potřebuje od Slováků, aby je cvičili a trénovali.

Obama v úterý ve Varšavě prohlásil, že USA pošlou do Evropy více vojáků i vybavení. Po americkém Kongresu Obama žádá, aby pro aktivity spojené s posílením americké vojenské přítomnosti na evropském kontinentu schválil miliardu dolarů (asi 20 miliard Kč).

Rozruch v květnu způsobil český ministr obrany Martin Stropnický. V rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že trvalé rozmístění vojáků NATO v Česku by představovalo problém kvůli historickým zkušenostem s pobytem sovětských vojsk. Stropnický si za to vysloužil kritiku opozice a i premiér Sobotka označil výroky ministra za nešťastné.

Je roztomilé sledovat tuto názorovou zmatenost. Také nejen to, co se říká, ale i to, co se neříká. Proč Fico místo roku 1968 nezmínil třeba Slovenský stát a Wehrmacht? Protože si nechce znepřátelit voliče, kteří na Tisův režim vzpomínají s nostalgií. Třeba arcibiskup Ján Sokol, který tvrdil, že na Slovensku byl tehdy blahobyt. O deportovaných židech se samozřejmě nemluví. Jenže je třeba připomenout vojska Varšavské smlouvy, protože to ještě polovina lidí pamatuje a je s tím spojena nějaká emoce.

Jazyk prozrazuje hodně. Pokud nějaký premiér považuje vojáky NATO za cizí, je pomýlený. Zrovna teď by se hodilo mít tu co nejvíc vojáků NATO, když sami nemáme skoro žádné a Rusko zbrojí. Proč asi? Nejspíš aby ruští vojáci pomáhali při žních a dělali besedy s pionýry v Artěku. No oni si nakonec ruští generálové nějaké pole na sklizeň najdou. Pak se „cizích vojsk“ dočkáme dost rychle. Ani se nás nikdo předem nezeptá. Proč by se taky někdo ptal nesvéprávných.