Vláda

Vláda Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Zrušíme, zavedeme, zrušíme. Neměla by vláda znovu požádat o důvěru?

Koaliční vláda Bohuslava Sobotky tápe ve svých slibech, pokud jde o snížení sazeb DPH, rušení druhého pilíře penzí i poplatků v nemocnicích.

Vláda se v koaliční smlouvě i programovém prohlášení shodla na rušení poplatků u lékařů, na zrušení druhého pilíře penzijního systému či na zavedení třetí sazby DPH na knihy, léky, dětskou výživu a plenky. Pro někoho dobrý plán, pro někoho cesta špatným směrem. Ale získali s tím důvěru v Poslanecké sněmovně.

Z vlády zaznívají protichůdné informace

Ministr financí Andrej Babiš nejprve tyto nápady podpoří svým podpisem na koaliční smlouvě. Pak od něj slyšíme, že tři sazby DPH jsou hloupost. Možná je to nesmysl a s třetí sazbou bude více byrokracie než užitku. Proč to ale neřekl koaličním partnerům, když se dávala vláda dohromady? Plenky jsou beztak z kola ven, když na ně nemáme vyjednanou výjimku v rámci Evropské unie. Ale to věděli všichni od samotného začátku!

Pak se vláda shodla, že stáhne z parlamentu návrh, který by dřívější stokorunové poplatky v nemocnici nahradil poplatkem ve výši 60 korun. Kabinet schválil, že ze státního rozpočtu zaplatí nemocnicím miliardové kompenzace za chybějící poplatky. Teď Babiš říká, že zrušení poplatků byla chyba a chce o tom v koalici znovu jednat. Ale k nemocnicím za zrušení míří peníze.

Vláda se také shodla, že se zruší nepovedený druhý pilíř penzijního systému zavedený zbrkle Nečasovu vládou. Teď Babiš říká, že je škoda, že spoření ve druhém pilíři není povinné a že chybou Nečasovy reformy byla „špatná propagace.“

Nejsme pokusní králíci

Jenže koaliční strany by si měly ujasnit, co vlastně chtějí a ve své hlavě by si to měl ujasnit především ministr financí a lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Špatné zákony jsou problémem. Ale ještě větší problém je nejistota v zákonech a neustálé změny již domluveného.

Pokud by vláda zásadně měnila plány schválené v programovém prohlášení, měla by znovu požádat o důvěru parlamentu.