Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Krize Babišova charismatu

Ministr financí má všech sedmnáct P, aby se líbil ženám a byl sympatický mužům. Některým samozřejmě. Tohle charisma ho spolu s jeho penězi vyneslo do křesla na ministerstvo, a jeho volební preference rostou právě díky jeho osobnímu kouzlu. Nyní o něj v přímém přenosu přichází.

Andrej Babiš je vysoký. Andrej Babiš má hodně peněz. Andrej Babiš má ten nejdražší Mercedes. Andrej Babiš dokázal s šikovně zprivatizovanou první půlmiliardou mimořádně úspěšně hospodařit a řádově ji pomnožit. Andrej Babiš hovoří v jasných, srozumitelných a zapamatovatelných frázích. Hovoří rázně a dokáže přesně nazvat nepřítele. Třeba Kalouska. Tedy všechny atributy, které mu u části české veřejnosti vynesly horoucí slávu a neslýchané volební úspěchy v českém i evropském klání o moc.

Popularita založená na charismatu má ale u politika strašně vysoká zabudovaná rizika. Obdiv k charismatickému politikovi je čistě emocionální, iracionální, nejde o sympatii, ale o jistou formu zamilovanosti, obdivu a zbožštění. Když někoho volíte kvůli programu, je to v cajku. Když někoho jiného volíte kvůli charismatu, stačí jeho sebemenší klopýtnutí, sebemenší ztráta svatozáře, co mu ten váš obdiv vysloužila, a je hned namísto zbožňovaný nenáviděný. Zbožňovaný charismatický silný Vůdce prostě nesmí nikdy zklamat, protože tím by zbožňovaným, charismatickým a silným přestal být. Iracionální idoly nedělají chyby.

V Událostech, komentářích v pondělí druhého června povídal moderátor s panem Babišem půl hodiny. A byl to takový trapas, že voliči ANO museli slzet u obrazovek. Pan Babiš se vykrucoval, zaváděl otázky na mělčinu, popíral, co dřív sliboval, a sliboval, co dřív popíral. Před volbami slíbili tohle, tohle a tohle, nyní je to všechno blbě a mělo se to dělat jinak, a ta Evropská unie, co nám to ve své zprávě vytýká, tak to vlastně neděláme tak blbě, jak oni to viděj, a tak všelijak a vůbec. Cituji namátkou: "K těm (nemocničním) poplatkům by bylo možná potřeba se znovu vrátit, protože to skutečně byl špatný krok." Nebo: "Asi byla škoda, že se zrušil ten II. důchodový pilíř, a nevím, jestli v rámci koalice to ještě nezvedneme." Kroutil se jako žížala, vytáčel se, a byl celkově trapný. Protože říct, že naslibovali s celou vládní koalicí věci, na které nemají, na to neměl koule. Z charismatického silného vůdce zbyl upocený úředník mlžící o své neschopnosti. Takže přátelsky panu Babišovi doporučuji, aby si své televizní výstupy příště lépe ohlídal. Ještě dvakrát třikrát předvede to, co v pondělí, a je jeho charisma v troubě.

VIDEO NAJDETE ZDE