Babiš, Telička

Babiš, Telička Zdroj: Profimedia

VILIAM BUCHERT: Šance Teličky být eurokomisařem se rozplývají, chce ho už jen Babišovo ANO

Andrej Babiš poměrně urputně na místo nového českého eurokomisaře prosazuje svého lídra v nedávných volbách, Pavla Teličku. Jenže jak se zdá, pro ostatní strany je tento návrh nepřijatelný. A proti všem nezmůže nic ani silný Babiš.

ČSSD stejně urputně tlačí na eurokomisaře ekonomika Pavla Mertlíka, jenže ani jeho šance nejsou příliš velké. Nejmenší vládní strana – lidovci – zase nabízejí Zuzanu Roithovou. Ani jednoho z těchto kandidátů naopak nechce Andrej Babiš.

Premiér Sobotka se navíc rozhodl, že vláda bude kandidáta konzultovat i s opozičními stranami. Jenže jeho páteční jednání se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem skončilo v tomto směru nezdarem. Filipovi se nezdá žádný ze tří zmiňovaných lidí.

Je naprosto jasné, že europoslanci TOP 09, ODS a Petr Mach ze Svobodných také Teličku nepodpoří. V případě topky je to poměrně důležité, protože její čtyři europoslanci budou členy lidovecké frakce v Evropském parlamentu (podobně jako zástupci KDU-ČSL), která je v této instituci největší. Komisaře přitom schvalují právě nově zvolení zástupci.

Hnutí ANO s Pavlem Teličkou proto téměř jistě neuspěje. Zda má nějakou jinou variantu, není známo. Otevřít by se tak mohla šance pro někoho úplně jiného (ministr zahraničí Lubomír Zaorálek?), aby Babiše neúspěch s Teličkou tolik nebolel, protože pak by Roithová a Mertlík zůstali také mimo hru.