Učitel

Učitel Zdroj: Profimedia

JAN JANDOUREK: Český učitýlku, nestěžuj si a vezmi almužnu

Průměrná hrubá mzda v zemi je 25 128 korun měsíčně, loni. Průměrný hrubý plat vysokoškolsky vzdělaného řadového učitele jest 24 500 korun. Teď se plánuje, že se pár stovek přidá. Ještě nějaký výsměch?

Učitel bývá vysokoškolák, všichni mu říkají, jak je důležitý, ale nedostane nic. Původně se platy měly zvýšit o jedno procento, ministr financí Babiš to zvýšil na 2,5 procenta. To je samozřejmě dva a půl krát tolik .To je potřeba uznat. Všichni chtějí peníze. Ale je to málo. Mnoho debatujících se na internetu vyřádí na účet učitelů, protože na ně kdysi nebyla učitelka na základce hodná. Na mě taky prodavačky v mlékárně nebyly vždycky hodné, což neznamená, že mají hynout hlady. Je třeba problémy od sebe odlišovat.

Ve školství chybí peníze. Nejen na platy učitelů. Nejsou na vybavení tříd, na moderní techniku. Zřejmě se časem přejde na břidlicové tabulky a olověná písátka, pokud to nezakáže Unie, páč olovo je jedovaté a děti by si ho strkaly do pusy, jak je jejich zvykem.

Příští rok se očekává, že zase naroste počet dětí ve třídě. V třicetičlenné třídě bude několik dětí s poruchami učení. To nejsou děti hloupé, často mají nadprůměrnou inteligenci, jen mají prostě poruchu. Dítě s IQ 150 nezná písmena. Je kvůli tomu méněcenné? Nepoužitelné?

Potřebují na začátek speciální péči, než se z nich stanou experti, kteří této zemi vydělají miliony. Když ji nedostanou, zadupe je byrokracie do země. Jenže ve třídě, kde nebude 22 dětí, ale o deset víc, se nikdo nebude nikomu speciálně věnovat.

Učitelé mají smůlu, nedovedou udělat ten správný bordel, obsadit I. P. Pavlova s balíky slámy a hulákat, jak to jde našim podvyživeným odborářům. Prostý lid si ještě vybaví, že učitelé mají o prázdninách volno a má jasno. (Že nemůže mít učitel volno nikdy jindy, to už jim nedojde.) Budoucnost národa vzniká na základních školách, ne na univerzitách.