gripen

gripen Zdroj: Profimedia

ANDREA HOLOPOVÁ: Švýcaři v referendu odmítli Gripeny. Přišly jim drahé. Česko smlouvu prodloužilo

Švýcaři v referendu, které se konalo 18. května, odmítli nákup stíhaček Gripen pro svoji armádu. Nákup dvaadvaceti letadel měl stát 3,1 miliardy franků (70 miliard korun). To přišlo Švýcarům jako hodně peněz.

Zajímavé je, že nákup těchto stíhaček parlament schválil už loni, ale oponentům kontraktu se podařilo shromáždit dostatek podpisů, aby se o nákupu konalo referendum.

Švýcaři tak využili institutu přímé demokracie – lidového veta, kdy lid může přehlasovat parlament. Švýcarský novinář Alimuddin Usmani k tomu navíc uvádí: „Odpůrci nákupu tvrdili, že i s údržbou by nákup vyšel na 10 miliard franků (tedy asi 225 miliard korun).“

Proti nákupu se nakonec vyslovilo 53 procent voličů. Usmani říká: „Západní Švýcarsko (francouzsky mluvící kantony) odmítlo nákup velkou většinou, zatímco centrální Švýcarsko nákup podpořilo.“ Účast v referendu byla poměrně vysoká - 55 procent právoplatných voličů.

Švýcarská armáda má v současnosti 32 amerických stíhaček FA-18, jejichž nákup Švýcaři podpořili v roce 1993. Gripeny měly nahradit starší stroje F5, které mají dosloužit v roce 2017.

Gripeny má ve výzbroji i česká armáda. Pronájem čtrnácti letadel JAS-39 Gripen do roku 2027 má Českou republiku stát 21,4 miliardy korun. I přes zamítavé referendum má Švýcarsko stále jednu z nejsilnějších armád v Evropě, protože obyvatelé této země chápou, že suverenitu a svobodu si zachovají jedině, když se budou schopni bránit.