Martin Stropnický

Martin Stropnický Zdroj: Reuters

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Ví ministr obrany Stropnický, že jsme v NATO?

Ministr obrany Martin Stropnický sdělil agentuře Reuters několik perlivých myšlenek, které stojí za zaznamenání. Svědčí o tom, že ministr obrany za ANO je dezorientován v poměrech kolem naší armády stejně intenzivně, jako jeho stranický šéf Andrej Babiš v české gramatice.

Novinky.cz upozornily na skandální výroky ministra Stropnického o přítomnosti „cizích vojsk NATO“ na našem území. Cituji Novinky: „Češi jsou podle něj zvlášť citliví na přítomnost cizích vojsk v důsledku sovětské invaze do někdejšího Československa v roce 1968, ačkoliv by vojska NATO do Česka dorazila jen na pozvání Prahy.“

Dovoluji si tedy nesměle panu ministrovi připomenout, že vojska NATO zde již jsou. Toto vojsko NATO se nazývá česká armáda. To jsou ti muži v zelených uniformách a se zbraněmi, které pan ministr z titulu svého úřadu řídí, a to vojsko NATO by mělo panem ministrem být co nejlépe spravováno. Naše země, jejíž je ministrem, a shodou okolností obrany, totiž je součástí NATO a její vojsko je součástí vojsk NATO.

„Dobře víme, že stálé umístění jakýchkoliv cizích vojsk je stále problematické,“ řekl ministr agentuře. A myslel vojska NATO z jiných členských zemí aliance. Dovoluji si připomenout panu ministrovi, že vojska jiných členských zemí NATO nejsou cizí, ale naši spojenci. Jsou součástí vojenského bloku, ke kterému zaplaťpánbůh patříme. Cizí vojska jsou vojska Ruska nebo Iráku, jakákoliv vojska NATO nejsou cizí, ale naše.

Věřím, že pan ministr si tento sloupek přečte a poučí se. Vědět, že je Česko součástí NATO, by jako ministr obrany vědět fakt měl, a měl si to zjistit ještě před nástupem do funkce. Ale abych mu nekřivdil: Možná to ví a na tu schůzku s Reuters mu prostě jenom dali blbej scénář.