Gross

Gross Zdroj: Profimedia

Expremiér Gross: Lhal jsem, omlouvám se. A přijal Krista. Jenže Kristus nepřijal jeho

Bývalý premiér Stanislav Gross (za ČSSD), který musel v dubnu roku 2005 opustit svůj post kvůli nevyjasněnému financování svého pražského bytu, doputoval po devíti letech k pozoruhodnému pokání. České televizi řekl, že v době, kdy byl předsedou vlády „nemluvil pravdu“. Proto se omlouvá.

Gross v dokumentu říká, že v politice nedělal jen čisté věci, že nemluvil jen pravdu a že se dopustil i věcí, které by neměly být. Naznačil také, že je spíše obvyklé, že politici, kteří se dostanou na určitou úroveň v hierarchii, si „přivydělávají bokem“. Expremiér zřejmě hovořil o korupčním jednání. Vše řekl v ukázce z dokumentárního cyklu Expremiéři, který bude vysílat Česká televize na podzim. Jeden z dílů se má věnovat právě Grossovi.

Přestože Gross hovořil poměrně otevřeně, zaznělo také, že vlastně se nemá za co stydět a že dnes žije svobodnější vnitřní život. Tomu lze věřit určitě, protože díky kontaktům z politiky vydělal na podivné transakci s akciemi více než 80 milionů korun.

Z televizních záběrů bylo také patrné, že někdejší předseda české vlády je nemocný (o tom se spekuluje již přes rok), ale o tom nechtěl hovořit.

Nakonec nám Stanislav Gross oznámil, že také „přijal Krista“. Podstatou víry je i odpouštění a slitování. V tomto jednotlivém případě je otázkou, zda i Kristus přijal jeho. Domníváme se, že ne.