Lobbista Janoušek u soudu

Lobbista Janoušek u soudu Zdroj: Reflex - Tomáš Tesař

Lobbisté dali řeč, jak dostat panenku Bradáčovou do důchodu

Máme nové odposlechy z vyšších kruhů. Server Lidovky.cz zveřejnil některé přepisy záznamů, které kriminalisté odposlechli u Janouška v pražské galerii Myšák. Stojí to zase za to. Policisté se nejdříve začali zajímat o tzv. lobbisty Ivo Rittiga, Romana Janouška a Tomáše Hrdličku. Co zjistili je dovedlo až na Úřad vlády a k premiéru Petru Nečasovi.

Zdálo by se, že Janoušek se v poslední době věnuje spíše přejíždění lidí na přechodech a chozením na pohřeb významných osobností naší historie, jako byl Miroslav Štěpán. Jako správný občan se ale pan Janoušek o veřejné dění nejen zajímá, ale aktivně do něj vstupuje. Nahrávky z Janouškovy kanceláře jsou z podzimu 2012 a jara 2013. Policie zaslechla schůzky s bývalým žalobcem Liborem Grygárkem a ještě další osobou, kterou by podle kontextu mohl být podnikatel a lobbista Martin Ulčák, před listopadem 89 čelný funkcionář SSM, po revoluci pak jeho předseda.

Pro ilustraci, na jedné schůzce se probíral znepokojivý nástup vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

Máme černou vdovu

S nejmenovaným mužem, zřejmě s Ulčákem, zvažoval Janoušek možnosti, jak Bradáčovou, přezdívnou „královna“ odstranit. Probírají její okolí:

„Jeden se jmenuje Matula, jeden Bašný,“ říká nejmenovaný muž.
Janoušek : „Bašný je z Liberce.“
Muž: „No.“
Janoušek : „To je úplnej blázen, to je kamarád Cirdy.“
Muž: „Tyhle dva jsou její hlavní honící psi.“
Janoušek : „To jsou militantní hovada.“
Muž: „To jsou upalovači. Upálit na hranici, Pánbůh si je tam přebere. Mezi nima Daňhel, to je po panu Grygárkovi a je tam člověk, který se jmenuje Karabec a ten ji nesnáší a dělá jí náměstka. Vymyslel jsem takovou věc, že by na ni Karabec (pozn. bývalý náměstek na pražském vrchním zastupitelství Jan Karabec., dnes tamtéž řadový žalobce) sbíral materiály jak tam vohejbá právo a co tam dělá, nebo nedělá. A v určitou chvíli by se z něho stala černá vdova. To znamená, že by si vzal na sebe výbušniny a vybouch by to celý státní zastupitelství do vzduchu,“ plánuje muž.
Janoušek: „On je to tam teďka nějakej nebezpečnej prostor.“
Muž: „Tam i výtahy slyšej, ale že by vystoupil, že už to dál nemůže snášet, že je proti spravedlnosti, že se tam vohejbá právo, že si tam dělá, co chce, že je tam mocenský centrum, místo, aby se vyšetřovaly věci atd. Prostě by spáchal sebevraždu, normálně by to do ní nakouřil. On by šel potom soudit na vrchní soud, oni by ho tam vzali, protože on chce. Myslím, že by tady panence mohl pomoct do důchodu.“

Pak Janoušek diskutuje s návštěvníkem, jak obsadit post šéfa protikorupční polcie.

Muž: „To je tahleta složka, když ji nebudeme mít a budou mít naopak oni všechno.“ Janoušek zase říká, že byl kvůli tomu šel i za Janou Nagyovou.