Hudeček selhvá jak v ízení, tak v očistě od klientelismu.

Hudeček selhvá jak v ízení, tak v očistě od klientelismu. Zdroj: foto profimedia.cz

DUŠAN ŠRÁMEK: Hudečkova stopka úspěšnému programu

Vedení hlavního města pod Tomášem Hudečkem provádí jednu botu za druhou. Tím, jak se chce mermomocí odstřihnout od ODS, ruší i takové projekty, které mezitím prokázaly svou smysluplnost. Důvod je jediný – pocházely z dílny bývalého koaličního partnera.

Jedním z neuralgických bodů české ekonomiky je podpora malého a středního podnikání a malá provázanost školského systému s praxí. Zatímco velké firmy mají své daňové poradce, advokáty a další servisní služby, malí a střední podnikatelé obracejí v ruce každou korunu. Stát, respektive obce by proto měly z veřejných prostředků živnostníkům pomáhat v rozjezdu a v přístupu k informacím. Každý smysluplný nápad, který se snaží tato bílá místa překrýt, by proto veřejná správa měla co nejvíce podporovat. Jenže v Praze teď kvůli současnému vedení města končí po roce existence úspěšný program Akcelerace, který se právě těmto tématům věnoval.

Program Akcelerace spustilo hlavní město Praha prostřednictvím své akciové společnosti Rozvojové projekty Praha minulý rok na jaře. Že je o projekt skutečný zájem svědčí fakt, že o něj dodnes projevilo zájem sto padesát podnikatelů, z nichž padesát bylo vybráno k podpoře v rámci tzv. inovačních voucherů. Ze šestimiliónové dotace jsou pořádány přednášky, odborné semináře, vycházejí publikace pro začínající podnikatele. Škála poskytovaných služeb je přitom široká. Přes agenturu si mohou například podnikatelé najmout zadarmo, respektive za garantovanou cenu služby specializovaných právníků. Akcelerace rovněž spolupracuje rovněž s úřady práce, či se středními školami a učilišti. Díky programu vznikla dokonce jedna soukromá mateřská školka, přičemž tento sektor podnikání patří z hlediska byrokratické zátěže k těm nesložitějším.

Program si přitom pochvalovali i samotní podnikatelé. „Podpora podnikatelů v Praze byla až doby nástupu primátora Svobody ve stavu kamarádských vztahů vzájemně provázaných skupin politiků, kmotrů a podnikatelů, které nikdo neznal. Korektně ale musím říci, že v posledních třech letech se vše dostává do stavu, který sice není ideální, ale jednoznačně se začíná pracovat na kultivaci podnikatelského prostředí,“ říká kupříkladu předseda Asociace malého a středního podnikání Karel Havlíček.

Podle dostupných informací se snaží primátor Hudeček záměr zrušit program Akcelerace co nejvíce ututlat, ale jeho zrušení je již v připomínkovém řízení. S ukončením se počítá k 31. březnu, aniž by vůbec byly vypořádány dosavadní dotační závazky ve výši deset miliónů korun. Magistrát, stejně tak jako u tunelu Blanka, neproplácí již vyfakturované projekty, jedné firmě dluží dokonce více jak dva měsíce po splatnosti.

Neexistuje jediný reálný důvod, proč úspěšný program rušit. Kromě jediného – s myšlenkou totiž přišla bývalá radní Alexandra Udženija, a je tak spojen s ODS.

TOP bude na podzim bojovat v hlavním městě s ODS o pravicového voliče, tedy i o živnostníky, kteří občanské demokraty tradičně podporovali. Likvidací úspěšného projektu, který je spojen s touto stranou, tak mohou o podporu malých podnikatelů přijít.