Tomáš Řepka

Tomáš Řepka Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Fotbalista Řepka je daleko větší hlupák, než jsme si mysleli. Židům by se měl omluvit

V případě fotbalisty Tomáše Řepky existují tři možnosti, proč se dnes chová tak, jak se chová: Docházejí mu peníze, má zjevný problém se svou vlastní identitou nebo je to prostě ještě daleko větší hlupák, než jsme si zatím mysleli. Jeho nová kniha je toho důkazem.

Řepka se například přiznal, že coby hráč Dynama České Budějovice v dubnu 2012 úmyslně ovlivnil zápas v neprospěch svého týmu. Co se stalo? Řepka fauloval Michala Breznaníka, byla nařízena penalta, Liberec otevřel skóre a pohodlně pak došel k vítězství. Řepka tvrdí, že to byla pomsta jeho bývalému klubu, pražské Spartě, z níž ho vyhodil majitel Daniel Křetínský. Ta bojovala o titul, ale ten získal tehdy právě Liberec o dva body před ní. Poškodit dva kluby najednou? To se hodí skutečně jenom k člověku, jako je Řepka.

Letité bláboly o Slavii

Ještě daleko horší jsou ale jeho zcela nesmyslné antisemitské výroky. To už hraničí s porušováním zákona, a zejména ukazuje, že pan Řepka je primitiv, který nezná nic z toho, jak se naše země vyvíjela, a už vůbec netuší, co to je historická paměť. O co jde v tomto případě?

Řepka v knize popisuje, jak i on nadával fotbalistům pražské Slavie do „slávistických Židů“. „Samozřejmě jsem to řval – a ještě horší věci,“ přiznal pak fotbalista v odpovědi na dotaz jednoho z posluchačů v rozhlase. „Omluvit se slávistům? To po mně přece nemůžete chtít. Tohle mi nebylo líto. Co se týče Slavie, tak mi nic líto nebylo,“ zdůraznil Řepka. Jenže on by se v prvé řadě neměl omluvit slávistům, ale Židům. Protože šíří nesmysly, jež jsou nejenom urážlivé, ale především nesmírně hloupé.

Poslední výroční zpráva Fóra proti antisemitismu při Federaci židovských obcí v Česku například uvádí, že fanoušci AC Sparta Praha často pokřikují „Jude Slavie“ či „Jude raus“. S podobnými lidmi by ale měla zatočit především policie, fotbalový svaz a majitelé samotné Sparty.

Jinou otázkou je, kde se vlastně nesmyslné názory o „židovské Slavii“ vzaly. Nejsou nijak nové, existovaly už před druhou světovou válkou a, sparťané prominou, pocházejí od sparťanů. Klub, který se dnes jmenuje AC Sparta Praha, byl kdysi dávno považován za poněkud „levicové“ seskupení“ (za dob komunismu dokonce prorežimní), zatímco Slavia představovala v minulosti určitou formu „češství“. Protivníci to pak vymysleli celkem fikaně, vše slávistické je židovské a legenda je v českém fotbalovém prostředí dodnes živá.

Nejde však v Evropě o nic výjimečného. Například dva slavné fotbalové kluby, londýnský Tottenham Hotspur a holandský Ajax Amsterdam, jsou považovány za takzvané židovské týmy. Jejich fanoušci se netají svými názory, mávají občas v hledišti vlajkami s Davidovou hvězdou, což je státní symbol Izraele, nebo provozují oblíbené hopsání s pokřikem „Kdo neskáče, není Žid“. Jenže podle průzkumů většina z nich ani přesně netuší, kde se Izrael nachází. Vše plyne z tradice – stadióny „Spurs“ i Ajaxu se nacházely ve čtvrtích, kde žili kdysi většinou Židé. A samozřejmě že mezi tímto etnikem posbíraly i část svých fanoušků. Není pak překvapením, že tvrdé jádro Feyenoordu Rotterdam, největšího holandského rivala „židovského“ Ajaxu, řve při vzájemných zápasech „Židé do plynu!“ nebo „Hamás! Hamás!“, což je palestinská teroristická organizace.

Řepka je úplně mimo

Lze pochopit, že Tomáš Řepka něco podobného neví (pro lidi byl vždy zajímavější svými vysokými fotbalovými schopnostmi, a ne nízkou inteligencí), protože ho to nezajímá a nikdy to nezkoumal. Ale právě proto by měl být zticha. Říká naprosté nesmysly, a pokud má alespoň trochu rozumu, tak se Slávii a Židům omluví.

Poznámka na závěr: Majitelem fotbalové Sparty je Daniel Křetínský, který je v současnosti i spolumajitelem vydavatelství, jež vydává Reflex. Již 27. července 2010 jsem ale na webu Reflex.cz napsal text, který se tehdy jmenoval „Fotbalista Řepka je hlupák, Sparta by ho měla vyhodit“.