Babiš a Babiš

Babiš a Babiš Zdroj: Pavel Hofman

BOHUMIL DOLEŽAL: ANO dobývá Prahu

Vloni se v naší vlasti vytvořila prapodivná situace: revoluční vlna spláchla celou Českou republiku s jednou jedinou výjimkou: tu představuje Praha a její nejbližší okolí. Je to pořád jakýsi ostrůvek „starého uspořádání“ uprostřed nových pořádků. Nejen prezidentská volba, ale vlastně i podzimní parlamentní volby tu dopadly jinak než ve zbytku ČR.

Přitom Praha je nejen jeden z třinácti krajů: má u nás tradičně pozici politického a kulturního centra země. (obrazně řečeno: kdyby byl v roce 1945 generál Patton obsadil Prahu, měli by Rusové a jejich domácí pátá kolona velký problém.) Z toho taky plyne, že po drtivé porážce „starých poměrů“ zůstává Praha jakousi anomálií, kterou je třeba dejme tomu politicky dořešit.

Příležitost se přitom nabízí sama od sebe, v podzimních komunálních (a v Praze vlastně taky krajských) volbách. Šance tu je: na podzim, ve volbách do PS, dostaly v Praze strany nového establishmentu 40% relevantních hlasů, ODS s TOP09 35, zbylých 12% je nejistých (podělily se o ně KDU-ČSL a SZ). Přitom preference TOP09 stagnují, preference ODS klesají, obě strany jsou prohnilé a neschopné efektivně spolupracovat, naproti tomu vítězové revoluce zatím nabývají na síle a do podzimu se určitě nestačí nijak výrazně zkompromitovat. Přitom dobytí „nevěstky babylonské“ bude znamenat definitivní svržení vlády tmy a korupce (tuto formulaci myslím tak trochu ironicky).

První kroky k tomu už ostatně proběhly. Hnutí ANO získalo jako lídra pražské kandidátky pro podzimní volby exprimátora za ODS Jana Kasla. Pro ty, co už na něho zapomněli, připomínám, že ve funkci byl od roku 1998 do roku 2002, kdy se za dramatických okolností se svou stranou rozešel a funkce se vzdal. Jeho další politická kariéra nebyla sice nijak zvlášť oslnivá, ale do „nových pořádků“ se typově hodí: asi tak, jako JUDr. Marvanová, ne-li o fous víc.

Zároveň vzniká zjevně jakési vnitřní pnutí ve volební koalici TOP09 – Starostové a nezávislí. Jejich spolupráce byla dohodnuta jen na celostátní úrovni, v Praze a velkých městech o ni původně příliš nestála TOP09. Teď se situace obrátila, původní partner, poté co se změnil ve slabou opoziční stranu, ztrácí pro STAN mnoho ze svého bývalého kouzla. Rádi by se postavili na vlastní nohy (ostatně, v Libereckém kraji se jim to už povedlo). I oni už jednali s panem Kaslem (s mnohoslibnou představou, že by se exprimátor měl stát formální hlavou jakéhosi „širšího hnutí“).

První zprávy o napětí mezi TOP09 a STAN přinesly Babišovy Lidové noviny, takže lze spekulovat o tom, zda náhodou nejde o cílenou manipulaci s informacemi. Zároveň se ovšem – taky díky LN – profláklo, že pan Kasl už na nabídku lídrovství od hnutí ANO kývl. Následovala zuřivá reakce Miroslava Kalouska: spojenectví STAN s KSČM nebo ANO by znamenalo něco jako casus belli. Nato poslanec Gazík, předseda STAN, prohlásil, že poté, co pan Kasl kývl Babišovi, nabídka ze strany STAN padá. Lidové noviny ovšem kontrovaly, že ve STAN bují konflikt mezi Gazíkem a libereckým hejtmanem Půtou a že Gazdíkovy dny ve funkci jsou sečteny.

O tom, že ANO spolu se STAN chtěly v Praze „širším hnutím“ v čele s ikonou Jana Kasla postavit nejsilnější pražskou stranu před hotovu věc, lze jen spekulovat. V každém případě by se „přeskok“ STAN ke stoupencům nových pořádků právě tady novému establishmentu velmi hodil, a STAN by se v nových poměrech nepochybně výrazně rentoval.

Bez ohledu na to na vše by bylo velmi hezké a z hlediska zájmů české společnosti i „vyššího principu mravního“ nesmírně prospěšné, kdyby se aspoň v Praze povedlo revoluční vlnu zarazit. Jenomže: vzhledem ke zuboženému stavu TOP09 a ODS a jejich minimální důvěryhodnosti to vypadá jen jako hezký sen. A na to, aby tu do podzimu vznikl nějaký nový a trochu věrohodnější subjekt, je strašně málo času. V nejlepším případě by se takovému uskupení mohlo podařit odčerpat zkompromitovaným dosavadním pražským hegemonům tři - čtyři procenta. Tím by bylo dílo zkázy dovršeno: ničemu by nepomohli, jenom panu Babišovi.

Více textů autora najdete v jeho politickém zápisníku Události na adrese bohumildolezal.cz.