Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Babiš Babišovi oči nevyklove

Je samozřejmé, že Babišova média budou hájit svého chlebodárce a majitele. Když to však vidím na vlastní oči, je mi úzko...

Podívejme se na článek, analýzu toho, zda po jednání bratislavského soudu je více, či méně pravděpodobné, zda Babiš vědomě udával, nebo ne. Analýza vyšla na Babišově serveru ceskapozice.cz. „Svazek ,BUREŠ‘, založený s největší pravděpodobností na fiktivního agenta, tedy nebyl archivován, protože se týkal důležitého podniku, ale byl převeden samotnými příslušníky StB do adekvátní kategorie, protože prostě nevykazoval výsledky, které by svědčily o agenturní činnosti. Tou kategorií, přiměřenou tehdy ještě plně zachovanému (!) obsahu svazku, byla kategorie ,důvěrník‘, tedy kategorie neúkolované a nevědomé spolupráce,“ rozsekne to nakonec autor Jan Schneider.

Bylo by strašně jednoduché soudit a zavrhovat. Nevím, jakou má pan autor hypotéku, nevím, nakolik si je vědom přesycenosti trhu volnými novináři, ale každopádně dospívá k závěru, který je v plném rozporu s novými důkazy proti Babišovi. Pod svým krycím jménem totiž figuruje v dalších svazcích StB. A mně je tak trochu stydno — za nás novináře jako celek – a za pana Schneidera trochu smutno. A úzko.

Nebo si mám radši myslet, že autor svou analýzu myslí upřímně?