Sobotka

Sobotka Zdroj: Václav Teichmann

VILIAM BUCHERT: Sobotka, nový premiér na odstřel. Zničí ho vlastní miny, koalice a Zeman

Bohuslav Sobotka zítra odpoledne, až prezident jmenuje jeho vládu, vstoupí na minové pole. Pod jeho nohama bude vybuchovat jedna mina za druhou. Některé si nastražil sám, další mu tam dají koaliční partneři. Podívejme se, jak se to zřejmě odehraje.

I když se to dnes nejeví jako fatální problém, tak proplácení poslaneckých náhrad za to, že někteří zákonodárci bydlí jinde, než mají hlášený trvalý pobyt (samozřejmě dál, než ve skutečnosti bydlí, aby měli víc peněz), se může rozrůst do nebývalých rozměrů. A Sobotky se to týká a už se o případu hovoří a píše. Přitom podle informací Reflexu.cz tato věc souvisí s více poslanci z několika politických stran a navíc trvá již dlouhá léta. Premiérovi se to bude vysvětlovat těžko, a když se o to pokusí, nikdo mu věřit nebude. Případ Stanislava Grosse je v tomto směru téměř čítankový.

Sobotka si také málo uvědomuje, že Andrej Babiš má v rukou instrument, který on sám nebude moci nikdy využít. Média. A možná se bude divit, jak rychle se některé věci dají samy ve veřejném prostoru do pohybu. Zejména ty, které se budou týkat sociální demokracie. Předseda vlády je bude jen těžko odvracet, protože nebude mít k dispozici stejné prostředky.

Lidovci se budou vždy chovat jako lidovci. Takže využijí všechny příležitosti, pokud to půjde, aby kolegům ve vládě zatopili. Jak ČSSD, tak hnutí ANO.

Pak je tu samotná sociální demokracie. Bohuslav Sobotka potlačil puč, rozdal všemožné funkce, snaží se utlumit vášně. Na čas se mu to podaří. Ale jen do jeho prvních klopýtnutí, pak se nespokojenci ve straně začnou opět ozývat.

Pozadu nezůstane ani prezident Miloš Zeman, i když momentálně vyhlásil stav příměří. Možnost, že by Sobotkovi nezatopil, můžeme vyloučit.

Další vývoj je odhadnutelný. Řada předsedů ČSSD - Zeman, Špidla, Gross, Paroubek, Sobotka - se opět prodlouží. Uvidíme, jak rychle.