Soči

Soči Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Teroristé chtějí vystrašit svět před olympiádou v Soči. Sportovcům ale nic nehrozí

Sebevražedné útoky v jihoruském Volgogradu měly ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi i celému světu ukázat, že islámští radikálové dokážou v této zemi udeřit kdekoli. Jednalo se především o vzkaz k únorové zimní olympiádě v Soči a okolí. Že by se ale teroristům podařilo udeřit i přímo v Soči, je vysoce nepravděpodobné.

Olympiády a vůbec velké sportovní akce jsou lákadlem pro všechny teroristické a extrémistické skupiny na celém světě. Publicita je při úspěšném atentátu lehce zajištěna. Je ale velmi malá pravděpodobnost, že by se jim to mohlo podařit i přímo v Soči či na kterémkoli místě, kde se budou zimní hry konat.

Svět je už dostatečně poučen z útoku palestinských teroristů na olympiádě v Mnichově v roce 1972. Tehdy zahynulo při únosu a následné nepodařené policejní osvobozovací akci 11 izraelských sportovců a jeden německý policista. Přestože vedoucí izraelské olympijské delegace Šmuel Lalkin již před zahájením her upozorňoval německé i izraelské úřady na nedostatky v ochraně sportovců, nebyla mu věnována žádná pozornost. Německé úřady dokonce odmítly povolit izraelské výpravě vlastní ozbrojenou ochranu. Bezpečnost v olympijské vesnici byla uvolněná a sportovci sem přicházeli a odcházeli bez toho, aby je někdo kontroloval. Strážci z řad policie byli neozbrojení. Důsledky tohoto nezodpovědného jednání německé strany jsou vidět na olympiádách dodnes. Bezpečnost se totiž řeší především.

Teroristickým útokem byla částečně poznamenána i atmosféra olympiády v americké Atlantě v roce 1996. Výbuch bomby tehdy v olympijském parku zabil jednoho člověka a 110 lidí zranil.

Olympiáda v Rusku, které má na svém jihu několik oblastí, kde operují islámští radikálové, je samozřejmě lákavým cílem. Jakékoli bezpečnostní problémy by byly ale obrovským problémem pro prezidenta Putina, který se osobně zaručil za hladký průběh olympiády (dokonce kdysi slíbil, že bude v každém případě i sníh, takže skutečně bude, protože je připraven už dnes ve velkých mrazírenských hangárech). Dá se proto očekávat, že ze Soči se stane nedobytná pevnost. Bude to mít samozřejmě velmi nepříjemné důsledky pro samotné sportovce, jejich trenéry i diváky, protože kontroly budou důsledné a budou na každém rohu. Navíc se budou týkat úplně všech.

Na olympiádě se tedy zřejmě žádný teroristický útok neodehraje, problém s islámskými radikály to v Rusku ale samozřejmě neřeší. Tak, jak jsme viděli v neděli a v pondělí ve Volgogradu.