vláda

vláda Zdroj: profimedia.cz

BOHUMIL PEČINKA: Vláda na scéně a za scénou

V posledních dnech lidovecký předseda Bělobrádek adresoval svým potenciálním koaličním partnerům (ANO, ČSSD) silně kritická prohlášení na téma společného vládnutí. Právě včerejšek měl být tím dnem, kdy měla KDU-ČSL říct biblické ano, ano nebo ne, ne. Tedy pokud se alespoň týká jejich účasti na příští vládě. Namísto toho jsme se dozvěděli zásadové a rozhodné možná… Výsledek včerejší schůzky tedy zní - jednání pokračují.

Problém s celou slavnou vládou je následující. Bohuslav Sobotka ji musí vytvořit, protože to slíbil svým spolustraníkům jako bolestné za volební výsledek. Zároveň však nevěří, že vládnutí s místy nevypočitatelnými a místy nezkušenými partnery by mohlo vytvořit perspektivně stabilní kabinet a hledá si zadní vrátka.

Andrej Babiš klasickou koaliční vládu, navíc na tomto trojkoaličním půdorysu, také moc nechce. Dobře ví, že kompromisy ho mohou v očích většiny jeho voličů zničit, navíc z podstaty své osobnosti nechce hrát roli podřízeného, anebo toho, který má skládat účty nezkušeným mladíkům z lidové strany. Tlakem okolí je do vlády přinucen jít, ale bude si od ní držet velkou distanci. Stručně řečeno, před našima očima vzniká přechodná struktura, kterou všichni chtějí takticky využít, ale ne se s ní příliš zaplést. Bude to taková vláda na scéně.

Daleko podstatnější věci se dnes odehrávají v Poslanecké sněmovně. Právě zde se, jako v nějaké chemické laboratoři, vytvářejí možné zárodky budoucí vládní elity. Způsob komunikace a lidská blízkost lidí typu Jaroslava Faltýnka, Vojtěcha Filipa, Tomia Okamury a některých sociálních demokratů naznačuje, kudy může jít v budoucnu skutečný řez mezi vládou a opozicí. Zatím jde jen o vládu za scénou.

Vede to dokonce k závěru, že ve sněmovně už v brzké době začne fungovat funkční většinová koalice zhruba 130 poslanců ANO, KSČM, Úsvitu a části ČSSD. Tito lidé navenek vystupují v různých dresech, ale fakticky jsou jakoby z jednoho názorového proudu. A právě někde tady jde najít parametry budoucí pevné vládní sestavy. Vláda na scéně a za scénou se pak spojí. Kdy to nastane nejde ještě dnes předvídat.