Bělobrádek

Bělobrádek Zdroj: ČTK

BOHUMIL DOLEŽAL: KDU-ČSL a církevní restituce

V těchto dnech byla ustavena pětičlenná společná skupina ČSSD a hnutí ANO pro vyjednávání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Problémem jsou finanční náhrady za konfiskovaný majetek. Tři členové budou z ČSSD, ANO zastupují herec Stropnický a právník Pelikán. Týmu předsedá senátorka a místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. Vznikla tak dvojice známá z policejního vyšetřování všeobecně a toho předlistopadového zvlášť: hodný a zlý policajt. Zlým policajtem je ČSSD: požaduje snížení finančních náhrad a záruku, že peníze, které církve a náboženské společnosti dostanou, budou účelně použity. Paní Gajdůšková k tomu řekla: „Veškeré prostředky, veškeré státní peníze podléhají jakési kontrole, jakémusi požadavku trvalé udržitelnosti, a tak dále, a já si myslím, že by to mělo být ve stejném režimu.“ Problém je v tom, že ty peníze nebudou podle zákona státu, ale církví a náboženských společností. Hodný policajt (pan Babiš) chce jen upravit inflační doložku. To znamená, že by se finanční náhrada s tím, jak plyne čas, průběžně snižovala geometrickou řadou. Čím větší inflace, tím líp.

Kdo je v presu, je zjevné: církve a náboženské společnosti.

Specifickou pozici zaujímá KDU-ČSL. Tomu všemu jen přihlíží. Zavinila si to ovšem sama.

Místopředseda Jurečka řekl 12. listopadu Právu, že KDU- ČSL přistoupí na revizi, jen pokud církve samy svolí ke změně zákona. „Pokud by chtěly církve k takovému kroku samy přistoupit, tak jim v tom bránit nebudeme. Ale nebudeme součástí procesu, který bude vytvářet na církve nátlak.“

Předseda Bělobrádek o dva dny později tamtéž potvrdil, že odmítají vstoupit do vlády, která si dala do programu změnit restituční zákon, ale že ČSSD by podle nich měla ještě před sestavením vlády vyjednat s církvemi souhlas. „když se domluví s církvemi a ty na to budou připraveny, tak se můžeme bavit.“

Vedení KDU-ČSL tedy předem jaksi neformálně vzkázalo svým partnerům, aby jednali s církvemi a náboženskými společnostmi s tím, že oni sami zůstanou ze hry.

Tady ovšem zdaleka nejde jen o jeden konkrétní zákon a smlouvy na jeho základě uzavřené. Jde o to, zda se po dejme tomu výrazné změně v rozvržení politických sil bude pokaždé měnit zákonný rámec státu a smlouvy tomto rámci uzavřené (mluví se teď i o lustračním zákoně, nikoli náhodou). To znamená, jednoduše řečeno, zda se bude měnit režim. A jakou úlohu v tom bude hrát KDU-ČSL. podle jména křesťanští demokraté by měli vědět, že V takové situaci platí známé „ano ano, ne ne“. A že nestačí si jen umýt ruce.

Více textů autora najdete v jeho politickém zápisníku Události na adrese bohumildolezal.cz.