Kalousek Fischer

Kalousek Fischer Zdroj: profimedia.cz

PAVEL ŠAFR: Fischerův útok na Kalouska - už je tu fakt husto

Pár dní před volbami podá ministerstvo financí na svého bývalého šéfa Miroslava Kalouska trestní oznámení kvůli narovnáním, jimiž zamezoval arbitrážím vedeným investory proti státu. Že tím mohl Kalousek stát stejně tak dobře státní zájmy účinně bránit, jako je podle jiné interpretace poškozovat, to už je jedno. Na světě bude „trestní kauza“.

Je to takový omšelý trik. Nelegitimní ministr financí Jan Fischer využije svého dočasného postu k tomu, aby pomohl v kampani svým současným chlebodárcům. Podá trestní oznámení a zatopí před volbami Kalouskovi a tím celé TOP 09. Přitom podat trestní oznámení je výkon, který může učinit kdokoli na kohokoli a pro cokoli a stojí to minimum času nějakého najatého právníka.

Kalousek převzal – nepochybně i nešikovností vlastní mediální politiky – roli ústředního démona voleb z pohledu těch nejprostších a nejlépe manipulovatelných voličů. Jeho skutečná chyba není v tom, že by poškozoval stát a nebo třeba – jak se dnes pořád opakuje – "kradl". O tom žádné hodnověrné informace nejsou. Kalousek udělal tu "chybu", že lpěl na rozpočtové disciplíně i takovými kroky, které byly velmi nepopulární a v některých aspektech sporné. To je ale každá reformní akce. Jeho skutečnou chybou je však to, že nedokázal nepopulární politiku spojit s prezentací naděje na zlepšení ekonomické situace země, s ukázáním světla na konci tunelu pro normální občany, kteří propadli zbytečnému dojmu, že se ekonomická situace země nějak dramaticky bortí a tudíž "bude hůř". Proto teď vítězí heslo, že "bude líp". Přitom je to celé nesmysl.

Tato negativní psychologie, kterou Kalousek nechtěně přiživil, možná i rozpoutal, pak skutečně snížila celkovou domácí spotřebu a došlo k recesi, která nebyla nutná. Ale celková míra strachu o peníze a dojem jakési finanční katastrofy absolutně neodpovídal a nyní už vůbec neodpovídá reálnému stavu české ekonomiky. To by se pak v chudších zemích Evropské unie museli lidé masově věšet na holých stromech z nichž by byla před tím okousaná kůra.

Andrej Babiš mě zase nařkne, že jsem Kalouskův agent. Jednak nejsem a jednak agentem je tu někdo jiný. Chci jen jasně říci, že celé tažení proti Kalouskovi je nespravedlivé a hanebné. Jeho chyby jsou jinde, než se tvrdí a nemají zjevně povahu kriminální, nýbrž politickou či taktickou. A ministr Fischer by měl dostat Řád největšího skunka.