Babiš Bobošíková

Babiš Bobošíková Zdroj: ČTK , profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Nastává chaos. Přináší ho vůdcovské strany – babišovci, zemanovci, okamurovci a bobošíkovci

Ten obrázek je v předvolební kampani jednoznačný. Pokud nedorazí na akci vůdce jedné z mimoparlamentních stran, které chtějí proniknout do sněmovny, zájem veřejnosti je naprosto mizivý. Přitom strany a hnutí Andreje Babiše, Miloše Zemana (ten tvrdí, že kampaň nevede, i když ji vede), Tomia Okamury a Jany Bobošíkové jsou postaveny na vůdcovském režimu a hře o jednom herci. Podobné strany známe z historie i ze současného světa. A nic dobrého to nikdy nepřineslo.

Stokrát může Andrej Babiš říkat, že sestavil nějaký tým a kandidátky, když se ani netají tím, že vše (i stát) chce řídit jako svoji firmu. O Babišovi jeho dlouholetí spolupracovníci hovoří jako o sice velmi pracovitém a schopném byznysmenovi, ale i jako o obhroublém člověkovi s autoritářskými sklony. Nic se nezmění ani v politice. Pan Babiš bude z Poslanecké sněmovny řídit dál své firmy a média, v čemž jistě nebude žádný střet zájmů. Navíc se s nikým nebude dlouhodobě schopen domluvit a skončí to fiaskem jako v případě Věcí veřejných. Počkejme si tak dva roky. Existuje ještě možnost, že by se Babiš stáhl do pozadí, ale to je zatím spíše nepravděpodobné.

Jana Bobošíková se politikou léta dobře živí a právě proto není nikdy kolem ní vidět silnější osobnosti, příspěvky státu dokáže využít nejlépe sama.

Tomio Okamura je nepředvídatelný, nečitelný, nejasný, mastný i slaný, prostě všechno, co kde zaslechne a hodí se, okamžitě použije. Skončí nakonec jako kůl v plotě a zase se vrátí ke svým japonským turistům. Ostatně v tomto případě mu to jde dobře.

Miloš Zeman, který se tváří, že nic v kampani nedělá, ale každý den ji vede, je pro Zemanovce spásou i hrobařem zároveň. Pokud se jeho dítko jménem SPOZ nedostane do sněmovny, v podstatě bude na odpis. Zeman ho už nebude k ničemu potřebovat a bez prezidenta je strana mrtvá, ať je v jejím vedení kdokoli.

Části veřejnosti se ale podobně neotřelý, netradiční a zvláštní způsob pojímání politiky vůdcovského typu líbí. Pro zemi to ale bude znamenat jen více napětí, konfliktů či dalších předčasných voleb. Chaos přichází.

Uvidíte již brzy...