Hydepark 11.9.2013

Hydepark 11.9.2013 Zdroj: iVysilani.cz

VILIAM BUCHERT: Česká televize se zbláznila. Začne snad podporovat teroristy a diktátory?

Z dokumentů České televize vyplývá, že by měla postupovat objektivně při hodnocení nejrůznějších událostí. Ostatně ji za to platíme, protože koncesionářský poplatek je daň vynucená státem za podobné služby. Ovšem středeční pořad Hydepark, věnovaný výročí teroristických útoků z 11. září 2001 na Ameriku, byl něčím, co přesáhlo míru snesitelnosti.

Česká televize si pozvala k diskusi i Jana Korála, mluvčího Hnutí za pravdu o 11. září 2001. Tento vyznavač konspiračních teorií divákům vysvětlil, že snad vše zosnovaly tamní tajné služby, stál za tím možná i sám prezident George W. Bush a nějaké další temné síly.

Pokud má někdo podobné zcestné názory, budiž. Ale moderátor Bohumil Klepetko je příliš nerozporoval a navíc lživě tvrdil, že diskuse je objektivní, protože pozval do studia dalšího člověka, který hájil jiná stanoviska. Tím měl být amerikanista Jakub Lepš z University of New York in Prague.

Tento pán nám ale také říkal, že americké úřady ve všem selhaly a že Bush byl nelegálně zvolen prezidentem. Vskutku brilantní oponentura konspiračním teoriím. Klepetko na to opět jen přikyvoval. Diskuse o zločinnosti islámského terorismu a jeho vlivu na současný svět, která by se dala u podobného výročí očekávat, se nekonala. Hlavně, že si do Ameriky někdo znovu pořádně kopl… Je to tak jednoduché, módní a část veřejnosti to ráda slyší.

Ve čtvrtek dopoledne (12. září) pak dala ČT ve zpravodajství o Sýrii slovo Lukáši Gogovi. Byl představen v titulku jako „spolupracovník ČT“ v syrském Damašku. Že pan Goga stojí mírně na straně režimu Bašára Asada, je zjevné z jeho četných vyjádření v posledních letech. Dnes nám navíc oznámil, že při bojích o jednu vesnici se jednalo ze strany režimu o „osvobození“ dotyčného místa. Takže diktátor Asad, který má na svědomí stovky masakrů, něco osvobozuje. Skvělá informace od ČT. Realita je ale taková, že Asad je zločinec a na straně povstalců jsou také islámští teroristé a radikálové, kteří jsou stejně odporní. S „osvobozením“ tedy opatrně.

A co si na nás přichystá ČT příště? Že například dalajlama už není vůdcem Tibeťanů? V Interview Daniely Drtinové to před pár dny oznámil Hynek Kmoníček, poradce prezidenta Zemana. Údajně „ostrá“ paní Drtinová nijak nereagovala…