Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Jan Ignác Říha / ČTK

MAREK STONIŠ: Pitomio: Všichni se perou, já se směju

Klaus ještě nemá žádnou stranu a mnozí občanští demokraté už do ní vyplňují přihlášky.

Bohoušovi Sobotkovi na každém zasedání vedení Lidového domu Hašek, Škromach a spol. dávají deku. Ve SPOZ probíhají klasické hospodské rvačky o koryta a vylučuje se ze strany. Knížecí strana je na kapačkách. Do Babišových Spojených kosteleckých uzenin vtrhla demokracie (ANO!) a tak byl například nebohý Martin Komárek, který už dva měsíce maká zhruba na tři sta billboardech po celé republice, odsunut na suterénní místo kandidátky. (Stejně tak se chystají na čistky komunisti, ale ti jako vždycky lišácky až po volbách.) Zkrátka samé problémy.

A do toho přichází Pitomio Okamura, celý v bílém a říká: Můj Úsvit chce ve volbách deset procent! A jeho recept? Rafinovaný. Pro každého něco: Pro závistivce zákon o prokázání majetku, pro komunisty jeho zabavování. Pro pravičáky snižování daní a daňové prázdniny. Sociální dávky jen spořádaným lidem. (O tom, kdo je spořádaný, rozhodne Úsvit.) A pro fanoušky Miloše Zemana? De facto ústavní legalizace nastoleného prezidentského systému. Přímo volený i odvolatelný prezident jmenuje vládu, parlamentu do toho nic není. Chytré - poslanci si přece budou muset dávat pozor na jiné věci, než co dělá kabinet nebo prezident – Pitomio totiž chce dát občanům možnost odvolávat v průběhu mandátu i zákonodárce. A kdo by čas od času nechtěl, že…

Ve včerejším vystoupení k volbám Okamura oznámil také zásadní volební strategii: „Budeme jednat se všemi slušnými lidmi, kteří budou ochotni se spojit k prosazení demokracie v naší zemi.“ Což ovšem znamená, že pokud Pitomio opravdu uspěje a do Sněmovny se dostane, budou mít slušní lidé v této zemi o jeden problém s ohrožením demokracie více. Jako by jich už tak nebylo dost.