Nová úřednická vláda Jiřího Rusnoka

Nová úřednická vláda Jiřího Rusnoka Zdroj: ČTK

MIROSLAV CVRČEK: Vláda zvýší minimální mzdu na 8500 korun. To je málo, chceme aspoň 100 tisíc!

Nový ministr práce a sociálních věcí František Koníček v úterý navrhne nové vládě zvýšit o pět set korun minimální mzdu. Její nová výše podle ministerstva ovlivní 100 000 až 120 000 lidí. A tak se ptám: Proč tak málo?

Stanovení minimální mzdy na 100 tisíc by ovlivnilo milióny lidí a zároveň by se tím vyřešila spousta dalších problémů. Opravdu.

Za prvé: Konečně bychom se všichni měli dobře. Jen se zamyslete, jak by se kvalita vašeho života s takovým příjmem zvýšila (omlouvám se procentu lidí, kteří už dnes mají vyšší příjmy). Co všechno byste si mohli koupit.

Za druhé: Konečně by prodejci měli pořádné tržby, z nichž by podnikatelé mohli ony stotisícové platy rozdávat. A ekonomika by se logicky parádně rozjela.

Za třetí: Státní pokladna by měla po problému. Rozjetá ekonomika a obří daně z obřích platů by státní kasu zaplnily natotata. Pak bychom si mohli dovolit i levicovou vládu.

Za čtvrté: Kdyby se nedostávalo peněz, centrální banka může nějaké vytisknout. S tím už ve světě zkušenosti jsou. Velmi rychle by mizel i dosud hromaděný státní dluh, neboť by ztratil svou hodnotu. Beztak ho drží banky a další zbohatlíci.

Nejde o žádný experiment. Zbavit se dluhů nastartováním ekonomiky a nastartovat ekonomiku utrácením, to je přece rada čtyř z pěti „ekonomů“. A jak jinak víc utrácet než pomocí zvýšení příjmů?

P. S. 1: Mimochodem, kdo v té úvaze najde logickou chybu, minimální mzda se pro něj ruší.

P. S. 2: Skeptici v naší redakci říkají, že minimální mzda je blbost a nemají ji ani ve Švédsku.

P. S. 3: Skeptici v naší redakci říkají, že si člověk v zásadě může vybrat, zda chce mít nízký plat v prosperující zemi, nebo vysoký plat v zemi krachující.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru