FISCHER

FISCHER Zdroj: Profimedia.cz

DANIEL DEYL: Fischerův absurdní humor

Ministr financí se vyzná. Nekompromisně vyzval své podezřelé sponzory, aby mu do středy odpoledne sdělili zcela nepodstatné informace.

"Pokud pánové Ladislav Dráb a Štefan Havlík ve stanoveném termínu nedoloží požadované, ministr financí Jan Fischer jim jejich finanční dary vrátí," citoval sever idnes.cz ministerského mluvčího Ondřeje Šrámka.

Dráb a Havlík patří ke sponzorům, kteří rychlostí blesku zalepili Fischerovy dluhy z prezidentské kampaně, jen co jej Jiří Rusnok nominoval do ministerské funkce. Dráb má prokázat, odkud vzal přes čtyři miliony korun, které mu daroval. Havlík má vyjasnit, jestli necelý milion Fischerovi dal, nebo jenom půjčil.

Co tím u všech všudy chce Fischer prokázat? Jeho sponzoři jsou podezřelí nikoli z nezákonného získání peněz, jež později darovali Fischerově kampani. Jsou v podezření, že jejich dary jsou zálohou na budoucí služby, které jim Fischer bude moci prokázat jako ministr financí. Tak mohou stejně dobře posloužit peníze získané způsobem čistým i jiným. (Do které kategorie spadá například částka od Ladislava Drába, Fischerova ještě nedávného zaměstnavatele ve firmě, která dostala od Fischerovy vlády šestimiliardový kšeft, je otázka také zajímavá, ale v tuto chvíli podružná.)

Je to podobné, jako kdyby fotbalový rozhodčí odpískal v jednom zápase pět pokutových kopů proti jednomu z týmů, jemuž by ještě vyloučil tři hráče. "Nepískal jste to nějak divně, pane sudí?" řekli by novináři. "Cože? Že jsem divně pískal?" opáčí rozhodčí. "Okamžitě předávám pod notářským dohledem píšťalku příslušné komisi, aby přezkoumala, jestli splňuje všechny parametry FIFA, UEFA, EU, WTO a ISO. Jestli nebudu mít výsledek do středy do čtyř hodin odpoledne, vyloučené hráče vrátím do hry."

Je-li píšťalka v pořádku, je nutně v pořádku i pískání, rozuměj, čtenáři.