Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Stanislav Krupař

MIROSLAV CVRČEK: Jsem Bohuslav Sobotka…

Jsem Bohuslav Sobotka a budu i nebudu se ucházet o post premiéra České republiky. Jsem Bohuslav Sobotka a podporuji i nepodporuji prezidenta Miloše Zemana. Jsem Bohuslav Sobotka a nevylučuji žádné řešení. Jsem Bohuslav Sobotka, dosluhující předseda České strany sociálně demokratické.

Nemám to lehké. Zeman se mi mstí za to, že jsme ho s Vláďou Špidlou před deseti lety zařízli při prezidentské volbě. Přitom to vypadalo všechno tak nadějně. V roce 2002, když jsem nastupoval jako ministr financí, přebíral jsem ministerstvo od Jiřího Rusnoka, jehož Vláďa vystrčil na průmysl a pak ho kop do zadku úplně. Pěkně jsme s nimi tehdy vyběhli.

Dvě politické mrtvoly jsme z nich udělali a oni se teď oba vrátili. Spolu. Teď jdou proti mně. Hrozně jsem bojoval za přímou volbu prezidenta. To jo. Hlasoval jsem pro ni. To jo. Podělal jsem to. To jo. Ale všichni to chtěli, tak co jsem měl dělat?

Pak od nás všichni chtěli, abych podpořil Zemana ve druhém kole. Tak co jsem měl dělat? Chtěl jsem předčasné volby, když padl Nečas, a rozhodně jsem se teď nechtěl ucházet o sestavování vlády, když nemám většinu ve sněmovně. Ale Hašek na mě tlačí, že prý podpoří Rusnoka. Tak co mám dělat?

Když se mi nepovede sestavit vládu, tak budu za šaška. Když nechám sestavit vládu Němcovou, budu za šaška. Když neprotlačíme předčasné volby a bude dál vládnout Rusnok, budu za šaška. A kolik tak šašek může dostat hlasů ve volbách? A koho přítelkyně a přátelé budou volit za předsedu ČSSD, šaška, nebo Haška?

Viděli jste ty průzkumy? Většinu bychom dali se zemanovci a lidovci. Nebo zemanovci a komunisty, to bychom měli i ústavní většinu. Takové krásné to je a já z toho nebudu mít nic. Hašek mi to vezme.

Jsem Bohuslav Sobotka a nikdy nebudu skutečný premiér.