Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Pan Balvín si spletl, čeho je ministr. Na kultuře začal básnit o dávkách

Tak už víme, že nový ministr kultury je zřejmě nekulturní demagog. Nechal se slyšet, že by dal více na kulturu na úkor „příliš štědrých dávek“. Je to nesmysl.

O co jde? Pan ministr Jiří Balvín by rád navýšil rozpočet kultury z letošních asi devíti miliard korun na vyšší částku. „Kdyby se podařilo deset, případně 11 (miliard korun), bylo by to krásné, ale jsem realista a vím, jak je to obtížné. Můj názor na příliš štědré dávky je znám. Myslím, že by se tam mohly peníze přelít právě na tu kulturu.“

Je otázka, co by asi tak chtěl pan Balvín „na tu kulturu“ přelévat. Podobné pokřiky vzbudí samozřejmě nadšení v některých vrstvách, jednak tam, kde jsou z „natukultury“ živí, jednak tam, kde jsou v nemilosti Romové, lenoši, simulanti a jiní údajní pobírači dávek.

O jakých penězích ale pan Balvín mluví? Některé dávky jsou jasně dané, rodičovský příspěvek, porodné. Jestli máte děti, nebo je nemáte, je jasné, to sotva zfalšujete. Na důchody šlo loni 372, 8 miliardy korun, ale tam neuberete. Tam se bude muset přidávat, protože přibývá důchodců. Na nemocenskou se dalo 19, 4 milardy, což bylo o 2,1 miliardy méně, než rok předtím. Trend snižování už tam je. Podpora v nezaměstnanosti byla v roce 2012 8,7 miliardy ročně, což bylo o 1, 6 miliardy méně. Taky úbytek. O půl miliardy klesla i státní sociální podpora. Takže to není tak, že by stát rozhazoval stále více, ale vydává – kromě důchodů – méně.

Když budete chtít, řeknete, že stát je asociální. Stejně tak můžete říct, že stejně rozhazuje. Navíc všechny ty „sociální“ peníze nejsou zneužité. Neoprávněně vyplacených dávek může být několik desetin procenta státního rozpočtu. Zázrak to není, ale jako heslo „přelijeme natukulruru“ zní dobře a lidé se už mohou natukulturně těšit. Ať tedy řekne, komu vzít, už se těším na ten povyk.

Pan ministr kultury Balvín by si měl uvědomit, ale asi to sám ví, že za dobu svého působení, i kdyby roky trvalo, na fungování úřadů rozhodujících o konkrétních dávkách nezmění nic. Jednak to není jeho resort, jednak není jasné, proč by se „ušetřené“ peníze měly dávat zrovna jeho kasičce.

Podobné řeči mají jen jeden cíl, ukázat, jak to otec lidu s námi myslí dobře. Stát ho to ale nebude ani haléř.¨