Vláda

Vláda Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia

PETR HOLEC: Vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM se shodila sama

Ano, byl to prezident Miloš Zeman, kdo se před časem mlžně zahleděl do ústavy a začal si ji vykládat tak extenzivně, až ho napadlo, že na počest vlastního volebního vítězství shodí vládu premiéra Petra Nečase.

Ironií to nakonec nemusel dělat: Nečas se shodil sám, čímž padla i celá vláda. Takže teď není žádným překvapením, když Zeman jmenuje, trochu teatrálně, premiérem svého kamaráda Jiřího Rusnoka. V jednom nicméně prezidentovi rozumím: vláda ODS, TOP 09 a LIDEM, jestli se tahle parta mezitím znovu nepřejmenovala, se v podstatě dávno shodila sama a její údajný nárok na vládnutí je pouze – údajný! Už příliš dlouho totiž připomíná vše jen ne vládním koalici.

Začněme ODS. Jak příznačně prorocky řekl její vždy připravený lídr Martin Kuba, ODS rozhodně není v personální krizi! Řekněme, že prostě jen znovu neměla vhodnou persónu na premiéra. Kuba by to vzal, ale je moc toxický; Jiří Pospíšil je politicky líný a radši má obrazy; Pavel Blažek to nechce. Až museli v ODS připomenout Miroslavě Němcové, že schovávat se v závětří na lukrativních postech nemůžete ani v politice navěky. Jednou vždy přijde den, kdy se Jana Nagyová zblázní trochu víc a… Krátce: ODS určitě není v situaci, kdy si zasloužíme, aby nám vládla.

Což si už nějaký čas uvědomuje i šéf TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek, jenž s ODS bojuje o hegemonii na pravici. Už moc dlouho dělal vše proto, aby potopil ODS. Teď ho konečně vyslyšela policie s justicí a udělala to za něj. I V ODS zněly hlasy, že takhle koalice nemůže dál fungovat: ministr financí obden veřejně uráží svého premiéra, jemuž se hroutí vlastní poslanecký klub. Vypadá takhle jediný nárok na vládu, jak nám teď pateticky vnucuje Kalousek?

A jak si vůbec můžete nárokovat vládu s někým jako LIDEM? Není úplně pravda, že její poslance nikdo nevolil; jen je prostě nikdo nevolil jako LIDEM. O to ale nejde. Záhy po pádu Nečasovy vlády šéfka LIDEM Karolína Peake řekla, že je otevřená všem řešením krize. Dobře víme, že tím zpravidla fakt myslí úplně všechna řešení! Takže den před jmenováním Rusnoka premiérem pokračování koalice s ODS s TOP 09 nepodporovala, zatímco tři hodiny před jeho jmenováním si ji už nárokovala. Upřímně: s něčím takovým si můžete nárokovat leda tak místo v pekle!

A navíc: stoprvní bianco hlas koalice nakonec přidal poslanecký renegát ODS Martin Doktor, ne zcela vyzpytatelný člověk. Je dobře možné, že by ho koalici zase odebral hned při druhém hlasování. A byli bychom znovu tam, kde nyní. A to si radši ani nepředstavuju, čím bychom si u televize znovu prošli, kdyby policie začala šetřit, co mu za to koalice slíbila. Jedna NagyGate úplně stačí! Moc často se mi nestává, že si rozumím s ČSSD a KSČM, předčasné volby ale zřejmě jsou to jediné, na co teď skutečně máme nárok úplně všichni.