Česká televize

Česká televize Zdroj: Reflex.cz

PETR HOLEC: Řecká vláda vypnula veřejnoprávní televizi. Měli bychom ji následovat!

„Neuvěřitelným mrháním peněz“ zdůvodnila řecká vláda, proč v rámci šetření vypnula veřejnoprávní televizi i rozhlas. Myslím, že s přesně stejným odůvodněním by ji měla následovat i česká vláda, přinejmenším ohledně České televize.

Nebo aspoň částečně. Svou veřejnoprávní roli celkem slušně plní zpravodajský kanál ČT24, přinejmenším ve srovnání s našimi komerčními televizemi. Možná i proto, že aspoň ve zpravodajství Česká televize zatím nesoutěží s komerčními televizemi v trumfování v hlouposti, takže její zprávy pořád ještě připomínají zprávy, a ne balkánské porno.

Protože když zapnete hlavní večerní zprávy například na Nově a navíc ještě máte štěstí na hvězdnou moderátorskou dvojici Lucie Borhyová-Ray Koranteng, jsou zprávy tím úplně posledním, co vás napadne, že ti dva právě budou dělat. Myslím, že i doktor kvalitní televizní zábavy a spoluzakladatel Novy Vladimír Železný zle trpí, když vidí, jak se z „jeho“ někdejších hororově krvavých zpráv stalo Peříčko. Pořád totiž čekám, kdy Koranteng rozepne svou pestrou košili úplně a Borhyová…

Stejně tak svou veřejnoprávní roli celkem plní i ČT2. Nebo aspoň v případě nejen zahraničních filmů a dokumentů, které se jiné české televize neodváží odvysílat, protože se domnívají, že jsme všichni totální idioti. Nejsme. I proto nepotřebujeme ČT1, z níž se stala špatná komerční televize maskovaná pokusem o veřejnoprávnost, navíc za naše daně a poplatky. Což je asi úplně nejzločinnější kombinace: Česká televize pořádně neumí ani veřejnoprávní kvalitu BBC, jíž se tak ráda zaštiťuje v horších chvílích, ani totální nekvalitu českých komerčních televizí. Takže vždycky skončí buď s Miroslavem Donutilem, nebo s Miroslavem Donutilem. Ani jedno není nic moc hezkého.

A pochybná je i služba sportovní ČT4. Podíváte-li se do jejího programu, nemůže nemít dojem, že naplnit ho musí být nejtěžší džob na světě. Ano, ČT4 sem tam vysílá i nějakou první sportovní ligu, jinak nás ale krmí spíš okresním přeborem. Jestli mi nevěříte, pusťte si třeba Rally Krkonoše. I Aleš Trpišovský vám dopřeje na D1 větší šéférské drama!

Tu trochu kvalitního sportu by na Kavčích horách mohli klidně pouštět na ČT2. Třeba místo Rybích legend Jakuba Vágnera, které se – a zdaleka ne samy – jistě dostaly na tento menšinový kanál nedopatřením. Menšinový totiž neznamená odpadkový. Myslím, že by redukce ČT prospěla i vládě: nakonec by něco ušetřila i doopravdy, aniž by to vytáhla z nás!