Romeš a Pafka

Romeš a Pafka Zdroj: Jan Ignác Říha

MARKÉTA LUKÁŠKOVÁ: Pavel Bém by rád zakázal slova korupce a kmotr. Tomu už se nedá říkat ani drzost

Pár dní poté, co jeho kamarád Roman Janoušek s naprosto vážnou tváří sděloval v rozhovoru pro Českou televizi, že by této zemi něco rád dal, přišel Pavel Bém s názorem, že slova korupce a kmotr by se měla zakázat. Buď pánové natáčí nějaký dokument ve stylu Český sen a celá tahle šaškárna je skrytá kamera, nebo zřejmě objevili nějaké nové silné drogy.

 

Pavel Bém je prima člověk. My všichni, co bydlíme v Praze a vlastníme Opencard, si při každém dobíjení  zázračné kartičky vzpomeneme na tohoto cool exprimátora, co se svým kamarádem Mazánkem ojížděl několik let pražský magistrát a občas vylezl na nějakou horu, aby tam zamával českou vlaječkou a ukázal, že pro věhlas našeho hlavního města udělal minimálně tolik, jako Karel IV.

 

Proto, když Pavel Bém na svém blogu na serveru Aktuálně.cz vyzývá, aby se omezilo nebo rovnou zakázalo používání slov kmotr nebo korupce, nemůžeme proti tomu říct ani popel.  „Česká politická scéna má nového hegemona, strašáka a univerzální příčinu všeho zla v jednom. Je jím výraz „Kmotr,“ píše Bém rozhořčeně.

 

To má neprůstřelnou logiku. Za to, že podnikatelské struktury jsou totálně prorostlé s politickými stranami, zákulisí české politiky ovládají lobbisté a šedé eminence, že nikdy nikde na světě nevznikl větší tunel, než tunel Blanka, a že jedním z hlavních předpokladů pro vstup do vysoké politiky je dostatečná dávka zmrdismu a kámo brácho vztahu s lidmi typu Pavel Dlouhý, za to všechno může nadměrné užívání slov kmotr a korupce.

 

„Třeba by bylo řešením zákonně zakázat oháněním se slova kmotr a korupce v kontextu naší politiky. Možná by to odhalilo pravé příčiny toho, proč se politická etika a stabilita řítí do pekel.“ No ano, zakažme tato nehezká slovíčka, a konečně odhalíme, kdo doopravdy stojí za všemi nepravostmi, co se v politice dějí. Možná je to gang zmutovaných dvojpohlavních delfínů! Nebo Jiřina Bohdalová! Rozhodně ale ne reálně existující kmotři a zkorumpovaní politici.

 

To, co Pavel Bém předvádí, tomu už se nedá říkat drzost nebo nedostatek sebereflexe. To už je pojmenovatelná diagnóza a stav hodný hospitalizace v Bohnicích. Zde by navíc konečně měl klid k tomu, aby, podobně jako jeho přítel Roman Janoušek, mohl rozjímat nad tím, co by ještě tak mohl této zemi dát. A to je přesně to, co od Pavla Béma nyní všichni potřebujeme.