švýcarsko

švýcarsko Zdroj: archiv

MIROSLAV CVRČEK: Česko se stalo 27. kantonem Švýcarska

V neděli jsme stejně jako našim hokejistům drželi palce Švýcarům. Svým vítězstvím nad Norskem nakonec pomohli českým hokejistům udržet se ve hře. V pondělí Švýcaři zase pomohli českým soudům, když zahájili proces s manažery, kteří si zprivatizovali Mosteckou uhelnou.

 

Taková pomoc českým soudům je pro většinu Čechů skoro jistě přijatelnější než prezidentská amnestie. Na hokejovém mistrovství se Švýcaři zase postarali o to, že Češi nakonec dostanou přijatelnějšího soupeře do čtvrtfinále (pokud v úterý porazíme Nory a Švýcaři porazí Bělorusy). Na oplátku jsme Švýcary v posledních dvou případech střetu na MS nechali vyhrát – letos 5:2, před třemi roky 3:2. Pak jsme ale vyhráli titul.

 

Za vzájemným porozuměním na poli hokejovém i soudním stojí širší dohody. Česko se totiž v dohledné době má stát součástí Švýcarska, konkrétně 27. kantonem s širokou autonomií, mimo jiné Česko bude mít stále svůj vlastní národní hokejový tým.

 

Spojení se Švýcarskem hodně pomohlo, že účast ve Švýcarské konfederaci je mnohem přijatelnější než v evropské federaci. Švýcaři jako jedni z mála před časem zavedl dluhovou brzdu. Od té doby jejich zadlužení k HDP klesá, s ekonomikou nemají velké potíže. To se v EU příliš nedaří.

 

Švýcarskou centrální banku trápí snad jen velký tlak na posilování franku. Přijmutím Česka se tento tlak zřejmě oslabí. Mimochodem i pro Českou národní banku je Švýcarská národní banka přijatelnější než Evropská centrální banka a nově vznikající bankovní unie.

 

Česko bude moci používat znak lva, jen na prsou v místech, kde býval dvojramenný kříž ze znaku Slovenska, bude teď kříž helvétský. Česká vlajka bude zkrácena tak, aby měla čtvercový tvar.

 

Je však možné, že se celá dohoda zhroutí ve čtvrtek, kdy se Švýcary (pokud v úterý porazíme Nory a Švýcaři porazí Bělorusy) utkáme o postup do semifinále.