Velká bublina

Velká bublina Zdroj: Profimedia

KAREL KŘIVAN: Čím víc toho můžeme nabídnout, tím je cesta do světa kratší

Viděl jsem v televizi rozhovor s kapelou Charlie Straight. Chlapci si libovali, jak je praktické být z Třince, protože je to z něj všude blízko. Do Polska, do Německa, na Slovensko.

Pro mě, který jen z vážných důvodů opouští oblast ležící uvnitř trojúhelníku Vinohrady - Smíchov - Dejvice, to bylo zajímavé zjištění. Při bližším pohledu na mapu jsem jim musel dát za pravdu: z Třince je to do okolních zemí blíž.

 

Prezident republiky oznámil, že se hlásíme k hlavnímu evropskému proudu. Raději si ani nepředstavuji, kam ten mýtický evropský proud teče.  Po Kypru prý možná do Slovinska.

 

Muzikanti z úspěšné kapely něco umějí a rozhlížejí se, koho by to mohlo v Evropě zajímat. Jsou spokojení, když je na Facebooku pochválil fanoušek z Portugalska. Nehledají, ke komu by se přidali, zkouší, zda jsou tak dobří, aby si někdo našel je. Žijí a pracují v Evropě. Ve skutečné Evropě, ne v bruselském skleníku..

 

Evropští politici se houfují. Pohyb ve stádu je v přírodě jedna ze strategií, jak omezit riziko, že vás sežere predátor. Vždy se najde někdo slabší. A vždy má někdo prostě smůlu.

 

Pro úspěch není tak důležité odkud jsme. Počítá se to, jak dokážeme své pozice využít. Sledujme kvalitu myšlenek, ne kvantitu přívrženců. Víc než jednotný krok potřebuje Evropa alternativy. Mnoho klíčových myšlenek vzniklo na periférii. Naopak, vzkvétající komunity se ocitly mimo dění tím, že prostě nepochopily priority doby.  Ostatně to, co se nám může z Prahy jevit jako významný evropský proud, se při pohledu třeba z Istanbulu nebo Pekingu může interpretovat spíše jako vysychající slepé rameno.

 

Myslet a věřit si. Hledejme politiky, kterým by toto slušelo jako heslo na rodinném erbu, pokud  bychom žili ve feudalismu. Neříkejte, že takoví nejsou. Stačí jen změnit kritéria, podle kterých si je vybíráme. Mejdan skončil a nejdůležitější již nejsou baviči nebo hezouni. Potřebujeme lídry, kteří nebudou stejní jako ostatní, ale lepší než ti druzí. Moje zkušenost je, že když začnu dělat něco smysluplného, tak se vždy někdo přidá. Z Třince je blízko do světa, máte li mu co nabídnout. Z Prahy strašně daleko, vyznáte li se jen v trojúhelníku mezi Vinohrady, Smíchovem a Dejvicemi.