Kuba Pospíšil

Kuba Pospíšil Zdroj: Profimedia.cz

PETR HOLEC: ODS prý našla voňavějšího nástupce Petra Nečase

Podle informací z ODS už si prý zmírající partaj, jež poslední dobou jeví příznaky snad všech známých i neznámých politických chorob, našla náhradu za Petra Nečase, předsedu nejen vlády a strany, ale i spolupachatele nejhorších volebních fiasek. Stranu by měl vést exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v tandemu s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou coby místopředsedou.

 

Duo, jež by u kormidla kdysi velmi volitelné strany stvrdil mimořádný sjezd.  Pro ten se nyní, krátce po podzimním fraškovitém sjezdu, hledá aspoň trochu věrohodný důvod. Spojení obou pak připomíná pakt mezi falešným nebem a reálným peklem. A nejen kvůli tomu, že podle údajné dohody má Pospíšil navenek dělat „voňavější tvář“, jež k ODS natáhne o něco víc voličů než mizerných dvanáct procent, a Kuba má partaj čistit zespodu, jak to jen on umí.

 

I když jsou Pospíšil (plzeňský pingl Roman Jurečko) i Kuba (hlubocký kníže Pavel Dlouhý) dětmi partajních kmotrů, kteří je vždy (byť Dlouhý o něco méně) v politice vysílali nad sebe, aby mohli stranu a především sami sebe jistit v týlu, mají oba ve skutečnosti opačné politické znaménko.

 

Nenápadný Machiavelli a manipulátor Pospíšil, jenž umí i z totálního politického sobectví udělat jemnou mediální ctnost, zůstává v ODS jedním z posledních magnetů na voliče – viz poslední krajské volby a třeba demonstrace za jeho setrvání ve vládě, nikoli za obvyklejší odvolání. Macho Kuba, jenž rád předčítá z iPadu všechny texty delší než tři vety, je taky magnet, jen voličsky odpuzující – viz snad všechny volby, jichž se na jihu Čech účastnil. Ostatně právě on je symbolem šťastné dvanáctky ODS.

 

Svým způsobem to není úplně hloupá dohoda. Pospíšil jako líbivý obal, pod nějž se naivním voličům nechce dívat, protože by ztratili i poslední iluze; a pod ním „zlý muž“ Kuba, abych vykradl Kubu, který zajistí, že se vlk (voliči) nažere, ale i koza (kasírování politického vlivu) přitom zůstane celá. V praxi to sice bude něco, jako když si jdete umýt ruce, zapomenete ale přitom na vodu i na mýdlo, pokud to ale zajistí slušný volební výsledek, nikdo se nebude moc zlobit. Nakonec kdo z nás se ptá, jak se mu naplnila peněženka? Většinou se ptáme, jak to, že je prázdná?

 

Zhruba vím, jak bude mediálně zručný tandem Pospíšil-Kuba fungovat v praxi. Ve spolupráci se stejně mediálně hladovou a zručnou státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, jež se stále nenávidí za fiasko se zatčením a náhlým propuštěním Marka Dalíka, nechá Pospíšil zatknout některého z kmotrů. Zřejmě ne Jurečka, to by nebylo kamarádské. Do tepláků by se ale dost pravděpodobně konečně oblékl za korupci odsouzený Alexandr Novák, jehož od pohodlí vězení údajně drží právě ODS. Možná by kosa padla i na Patrika Oulického, o němž poslední dobou moc nevědí ani členové ústecké ODS - prý se začal bát sám sebe.

 

Ve zprávách, Událostech, komentářích i Otázkách Václava Moravce, kde by možná najednou seděl Pospíšil i Kuba, to bude vypadat jako revoluce. Ve skutečnosti se nic moc nezmění.