Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Stanislav Krupař

PETR HOLEC: Podle extenzivního výkladu ústavy by Miloš Zeman měl vystřízlivět a sklapnout!

Zdá se, že nově zvolený prezident Miloš Zeman stále nevystřízlivěl z volebního triumfu, takže kudy chodí, tudy extenzivně přemýšlí. Nejradši samozřejmě o ústavě, jež českého prezidenta – a to i toho přímo zvoleného - mocensky odkazuje zhruba do role kastelána Pražského hradu.

 

Podle Zemanova posledního „velmi“ extenzivního fantazírování prý může prezident odvolat premiéra. A premiérkou extenzivně jmenovat Jiřinu Bohdalovou, chtěl možná dodat nový prezident.

 

Docela chápu Zemanovo velmi extenzivní uvažování. Nejpravděpodobněji vychází z jeho velmi extenzivního nakládání s laciným chlastem, což jak víme, vede k velmi extenzivním mozkovým pochodům. Protože ukájení se představou, že náš prezident svévolně odvolá premiéra, protože by premiérem nejradši byl sám, není nic jiného. Méně extenzivní byl v tomhle ohledu i 25. únor 1948. 

 

Mimochodem: kde se, sakra, vůbec bere idea „extenzivního“ výkladu ústavy? Dívá se snad Zeman v noci na Vysočině na kubánskou, ruskou či venezuelskou státní televizi, kde mívají velmi extenzivní vystoupení tamní prezidenti, typičtí protagonisté extenzivního nakládání s ústavou?

 

Jestli totiž něco odlišuje vyspělé a stabilní demokracie od demokracií východního střihu, autokracií či totalit, je to právě to, že nikdo z jejich politiků neuvažuje ústavně extenzivně. Nebo snad i uvažuje, ale nikdy ne nahlas; nahlas se prostě ctí letité tradice. Například Británie je dokonce tak vyspělá, že se staletí obejde bez ústavy. Prostě počítá s tím, že podobně extenzivně, jako nyní Zeman, uvažují tamní lidé jen ve speciálních zařízeních.

 

Ano, Zemana zvolili prezidentem sami lidé, ne zákonodárci. No a co? Jeho ústavní pravomoci to nijak nemění. Nebo vlastně ne tak úplně: přímo volený prezident jich má ještě méně ohledně udělování milostí, jen pro jistotu. Protože co kdyby náhodou soudili jeho kamaráda a on začal přemýšlet extenzivně?

 

Zeman vždy miloval popularitu a oddanou lásku hloupějších lidí, i proto se na Vysočině deset let bez funkce tak trápil. Takže možná neměl kandidovat na víceméně bezzubého prezidenta, ale spíš se vrátit jako lidový televizní bavič. A zvlášť v situaci, kdy nikdo nedokázal plnohodnotně zaplnit místo Petra Novotného, jiného extenzivního baviče. Celkem barvitě vidím, jak Zeman v sobotu večer extenzivně sype košilaté vtipy na Nově.