Duely Schwarzenberg

Duely Schwarzenberg Zdroj: Profimedia.cz / Reflex.cz

JAKUB HORÁK: Tuhle rundu platí Karel. Bohatý kníže zalátá díru v našem rozpočtu

Jedním z velkých zdrojů důvěry v Karla Schwarzenberga je jeho zámožnost. Pokud totiž překročí schodek státního rozpočtu určitou mez, občané právem očekávají, že prezident prodá něco ze svých velkých majetků a díru v rozpočtu zalátá. Karel Schwarzenberg o tom ale ještě neví.

 

 Lesy, polnosti, louky. Obrovské majetky Karla Schwarzenberga se již brzy stanou pojistkou českého státního dluhu. Dobrácký kníže netuší, že pravým důvodem tak neočekávaně vysoké podpory jeho prezidentské kandidatury je tajná informace, kterou za jeho zády před čtrnácti dny začal šířit jeho stranický kolega Miroslav Kalousek.

 

Aristokratický koncept cti, ve kterém byl kníže od mala vychováván, totiž zahrnuje i koncept tzv. "čestného dluhu". To v praxi znamená, že šlechtic automaticky ručí za dluhy svých společníků. V případě - že se stane prezidentem - staneme se těmito jeho společníky my všichni. Nejlepší ministr financí na světě tak našel elegantní řešení z české dluhové pasti.

 

Miroslav Kalousek už o svém plánu běžně mluví i v přítomnosti knížete, který ho zatím ale neslyšel. Dobrácký aristokrat pak následné vlny potlesku pokládá za hold svému životnímu příběhu, kyne aplaudujícím, a tím v nich posiluje domněnku, že s plánem souhlasí. Mezi novináři dokonce koluje i informace, že Schwarzenberg jednou ve spaní Kalouskovi podepsat i jakési memorandum, kde převod majetku schvaluje.

  

Ať už si o Kalouskově morálce myslíme cokoli, většina zasvěcených je toho názoru, že jeho plán je geniální. Ve srovnání se Zemanem - mezi jehož aktiva patří pouze chaloupka na Vysočině, dcera a několik stromů - má totiž kníže co nabídnout. To bude ostatně i hlavním tématem druhého kola volební kampaně.