Roman Smetana

Roman Smetana Zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Podmínka pro tykadlistu Smetanu: Konečně rozumný výrok

Naše justice významně pomohla ke zviditelnění novodobého českého disidenta, autobusáka Smetany. Nyní soud vyřkl výrok, který by mohl trapnou tykadlovou kauzu vyřešit. Státní zástupce se však odvolal, a tak se dočkáme dalšího kola sebezviditelňování...

 

Pan Smetana se neudržel a pomaloval cizí plakáty. Zatímco když to udělá běžný sprejer, dostane rovnou podmínku, pan Smetana dostal jen pokutu. Přestože soudkyně se podle mého názoru, čistě kvůli lepšímu dojmu, měla kauzy vzdát pro podjatost (šlo o manželku otykadlovaného politika Langra), její výrok byl mírnější než v případě řady sprejerů.

 

Smetanovi dala pokutu, a ten udělal vše pro to, aby se dostal do vězení. Jemu přece stát nebude nic nařizovat! Odmítl pokutu i veřejně prospěšné práce.

 

Veřejnost, alespoň její část, si Smetanovu exhibici vyložila jako disidentství a autobusák se stal hrdinou z lidu. Vzhledem k tomu, že se cítil jako disident, rozhodl se mařit rozhodnutí soudu a do vězení (kterému se mohl zaplacením pokuty či veřejně prospěšnými pracemi vyhnout) nenastoupil. To je samozřejmě trestné a dneska ho kvůli tomu soudili znovu.

 

A soudce prokázal značný náhled a empatii. Přestože státní zástupce chtěl trest natvrdo, dal autobusákovi podmínku. Trest, jejž Smetana nemůže ignorovat, nezaplatit nebo na něj nenastoupit. Trest, který Smetana nemůže použít k dalšímu sebezviditelňování. Trest, jenž by prostě celou causu ukončil a autobusáčka vrátil zpátky za volant karosy.

 

Veřejnost si mohla oddychnout, že trapný skorodisident přišel o platformu k dalšímu sebezviditelňování. Státní zástupce se však bohužel proti rozsudku odvolal, a tak Smetanu i veřejnost čeká další kolo. Já upřímně doufám, že podmínku za maření potvrdí i odvolací soud — je to asi jediná možnost, jak předvádění hysterického autobusáka důstojně ukončit.