Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Profimedia.cz

Vyjádření Václava Klause: Jde o senilní demenci?

Veškerá legrace končí, po amnestii je možná Václav Klaus ještě připraven vyhlásit válku Brazílii nebo nechat na nádvoří Pražského hradu setnout čelné představitele občanské společnosti. To, co předvádí, je za hranicí duševního zdraví.

 

 

Václav Klaus ve svém projevu reagujícím na kritiku amnestie předvedl výkon, který stojí za povšimnutí z hlediska klinické psychologie a psychiatrie. A stejným prizmatem je nutno pohlížet i na nedávné výroky, knihy a vystoupení obou generalissimů hradní gardy, pánů Hájka, Jakla a nově i Knížáka.

 

Projev Václava Klause se dá shrnout jedním slovem: JÁ!!! Není to nic nového, narcismus pana prezidenta je příslovečný, ovšem v úterním vystoupení překročil meze psychopatologie. Prezident podle všeho nežertoval, myslel svá slova upřímně. A podle těch slov je česká společnost ovládána temnými silami, jež řídí část politiků a prakticky všechna média proti němu. On je centrem všeho dění, veškerého zájmu a snů i přání veřejnosti.

 

On lid zajímá více než kandidáti na prezidenta! A těm, kteří proti němu štvou, podle Klause nevadí, že amnestií ujdou potrestání tuneláři privatizačních fondů, co okradli konkrétní občany. Neštvou proti amnestii, ale proti němu! A pročpak by to dělali, pane prezidente? ptají se nesměle novináři.

 

Protože se Vaška bojí, odpovídají sborem všichni — Klaus sám, ale i všichni Jaklové, Knížáci a ostatní majitelé copu. Bojí se ho, že je VELKÝ, MOCNÝ a všechny sní. Úplný regres do orální fáze, do věku pohádek plných obrů a mocných čarodějů.

 

 

Že nekecám: doslovná citace pana prezidenta: „Laciná, lživá a zcela jednostranná kampaň médií je kampaní proti MNĚ!!!, proti hodnotám, které zastávám a prosazuji. V kampani nejde ani o odsouzené, propouštěné a tuneláře. Smyslem kampaně je zaútočit na MNE!!!! Je výrazem obav MÝCH!!! politických soupeřů z MÉHO!!!! pokračování ve veřejných aktivitách.“


Jde očividně — i pro oko laika — o chorobnou posedlost vlastní osobou, nekritické okouzlení sebou samým a přikládání zcela neadekvátní prestiže sobě. Jde sice o celkový osobnostní rys prezidenta, který dával jasně najevo celou svou politickou kariéru, ale teď už je to fakt přes míru.

 

Proto by asi bylo dobré, aby ještě do sedmého března skočil vládní limuzínou na neurologii a gerontologii. Jako prezident tam bude mít garanci plné péče, a pokud mu lékaři budou muset sdělit smutnou pravdu o vaskulární (dříve senilní) demenci, jistě to udělají velmi citlivě a s ohledem na jeho zásluhy. Až bude v penzi, určitě by s ním zacházeli mnohem méně vstřícně.

 

A stran pánů s copy: Je pravda, že vykazují podobné příznaky přecenění osoby Václava Klause jako Klaus sám. Ale to není pro psychiatrii nic nového. Slabé osobnosti v přítomnosti charismatického člověka, u něhož propukne psychóza, díky závislosti na svém idolu vykazují stejně psychotické projevy jako nemocný sám.

 

Říká se tomu indukovaná psychóza s bludem, diagnóza F24 podle Mezinárodní klasifikace nemocí verze 10, a u pánů s copy vymizí hned, jak pár týdnů Václava neuvidí.