Ťáňa Fischerová

Ťáňa Fischerová Zdroj: Michal Sváček / MF Dnes / Profimedia.cz

Nejpozoruhodnější politické heslo všech dob? Volte dobro!

V jednom aspektu se pro Petra Nečase kongres ODS ničím nelišil od těch předchozích. „Kongres je nevyzpytatelný živočich, ale nepochybuji, že rozhodne moudře,“ prorokoval totiž minulý pátek. Svůj termín „nevyzpytatelný živočich“ Nečas před kongresy používá pravidelně. Dle mediálního archívu se tak poprvé stalo před kongresem v Ostravě 2001, kdy usiloval o post místopředsedy Václava Klause.

 

„Kongres ODS už mnohokrát prokázal, že dokáže být dost nevyzpytatelný živočich,“ mudroval tehdy. Dále jen namátkou. „Kongres obecně je velmi nevyzpytatelný živočich (Františkovy Lázně 2002, ne úspěšná kandidatura na předsedu).“ „Před každým kongresem říkám takovou poučku, že kongres je nevyzpytatelný živočich (Praha 2009, nevolební kongres). „Nikdy nedopadly volby podle tzv. zaručených dohod. Kongres je nevyzpytatelný živočich (Praha 2010, zvolen předsedou ODS).“

 

Teď ale pozor! Kdo si myslíte, že letos v říjnu pronesl následující výrok? „Kongres je samostatný subjekt, hodně nevyzpytatelný živočich.“ Chyba! Autorem je vzbouřenec Petr Tluchoř, jenž navíc moudře dodal: „Kongres rozhodne a vítězem bude ten, kdo dostane nejvíc hlasů.“ A pak že ti dva nedokáží najít shodnou řeč …

 

Pokud se chtěli členové ODS přelomového kongresu své strany osobně účastnit, ale v jejich organizacích je nevybrali za delegáty, mohli od stranické centrály získat visačku „Host“. Stačila maličkost. Zaplatit za tento úžasný a dech beroucí zážitek v Brně (!!!) do stranické kasy „pouhých“ 4000 korun a jednu až dvě tisícovky navrch za ubytování. Kam se na Nečase a spol. hrabou se svými show Madonna, Jarda Jágr či třeba české tenistky v souběžně hraném finále Fed Cupu.

 

Proč jste ve své velmi podrobné autobiografii vynechal angažmá v KSČ? To přece není bezvýznamná epizoda, zeptaly se LN prezidentského kandidáta Jana Fischera. „Ani vám nepovím. Asi jsme se k tomu s autorem nedostali.“ No jo, na takových devět let se zapomene jako nic. Ostatně stejně na to Fischer kdysi zapomněl v oficiálních životopisech ze statistického úřadu i při nástupu do funkce premiéra.

 

Sběrači podpisů pod prezidentskou kandidaturu Táni Fischerové vytvořili zřejmě nejrafinovanější a nejpozoruhodnější politické heslo všech dob! „Nevybírejte z většího a menšího zla. Volte DOBRO!“ Snad je poté sežral trojhlavý drak a byl šťastný až do smrti.