Dárková mánie pomalu začíná.

Dárková mánie pomalu začíná. Zdroj: Profimedia.cz

A je to tu zas… Vánoce opět vystartovaly dřív a dýchají nám za krk

Vánoce podle některých internetových serverů údajně už teď klepou na dveře. Bylo by logické nechat je za nimi hodnou chvíli čekat, protože 24. prosinec nastane za víc než tři měsíce, ale ignorovat začínající vánočně-zimní nátlak obchodníků asi bude stát zase dost přemáhání.

 

Asi už jsme si všichni zvykli na to, že od srpna jsou obchody plné zboží na sezónu podzim/zima a asi je v pořádku i to, že už některým z nás doma leží diář na rok 2013 částečně popsaný důležitými termíny (snad nám konec světa předpovídaný na 21. prosince nepokazí plány). Na co se ale dá zvyknout jen těžko, je každoroční nesmyslně dlouhá a nepříjemně agresivní vánoční „kampaň“, která mnoho týdnu před Vánocemi zaplaví ulice, obchody, okna domů…

 

Už teď se tak na internetu dočítáme o tom, že bychom pomalu měli začít přemýšlet nad dárky pro své nejbližší, navštěvovat servery, které nabízejí ty nejlepší a nejoriginálnější, a utrácet peníze raději včas než pozdě a raději průběžně než najednou.

 

Někteří obchodníci se snaží vyvolat umělou vánoční paniku ještě předčasněji než jiní. A bude hůř. Svézt se na vlně svátků klidu a míru je totiž výborná obchodní strategie, která nikdy nezevšední.

 

A co je na tom nejhorší? Většina z nás stejně vyběhne za dárky 23. prosince nebo dokonce až na Štědrý den. Předvánoční reklamní masáž nám ale ani tak nedá pokoj - podobně jako budík, který se každé ráno co pět minut hlásí o slovo. Před vánočním trhem "splněných přání" ale hlavu pod polštář neschováme.