mikrofon

mikrofon Zdroj: Profimedia.cz

Sranda podle České televize: Zasmějte se nudě

Programový ředitel České televize Milan Fridrich jako vždy dodržel slib, takže od září máme domácí bžundu i na ČT2, jež zatím – aspoň v noci – tuzemské zábavě naštěstí odolávala. Konkrétně ČT2 nyní vysílá z HBO převzatý pořad Na stojáka a taky původní talk show Tomáše Matonohy Na forbíně TM.

 

Začnu Na stojáka. Na HBO jsem ho nikdy neviděl, protože HBO nemám. Místo toho jsem zhlédl pár dílů na webu, jen pro jistotu: vždy jsem totiž anglosaský komediální žánr stand-up miloval, už jen pro jeho bezprostřední brutalitu a totální politickou nekorektnost, jemuž není svatý ani Jan Werich. Ostatně dramaturgové všech tuzemských televizí by měli povinně absolvovat pražský Fringe Festival: jen aby viděli, jak vypadá skutečný stand-up. Snad by jim to někdo přetlumočil.

 

Vždy jsem si proto přál, aby tento žánr konečně rozbil i zločinný monopol tzv. laskavého českého humoru, fenoménu připomínajícího laskavou vraždu. Takže jsem byl logicky zvědavý na tuzemskou obdobu stand-up a upřímně těmto lidem fandil. Už jen kvůli tomu, aby se nad tuzemskou TV zábavou přestal vznášet toxický duch Vladimíra Hrona či Petra Novotného.

 

Když jsem ale v Na stojáka uviděl třeba Miloše Knora, musel jsem ho hned obdivovat: snad jen v Česku se může nejnudnější člověk stát uctívaným komikem, navíc aniž cokoli řekne. Fakt nám stačí tak málo? Čímž samozřejmě nechci říct, že jsem i v Na stojáka nenašel pár vtipných momentů, nebo přinejmenším pokus o ně.

 

To bylo kdysi, domníval jsem se: i my jsme se stand-up časem aspoň trochu naučili. Jenže když jsem nyní stejný pořad i partu viděl na ČT, zalil mě znovu po dlouhé době známý nepříjemný pocit, kdy se stydíte za někoho jiného. Dobře to znáte třeba z kamarádského televizního vyprávění herců, kde ze sebe kromě jiného smývají i vinu za zločiny typu Anticharty či majora Zemana. Dokonce jsem si všiml, že se s ČT moc nebaví ani Fridrich sedící v prvním Na stojáka v publiku.

 

Jako by si – a zcela právem – říkal: Můžeme po lidech chtít, aby nám povinně platili za imitování moravského přízvuku či vynucování potlesku? Protože moravský přízvuk není vtipný, ani když je opravdový. Navíc když za to diváci dobrovolně platili HBO, byl to jejich svobodný kapitalistický výběr; na ČT je to jen totalitní povinnost. Nenávidím se za to, ale víc legrace zažijete i s Janem Krausem. Samozřejmě když si pozve někoho vtipného.

 

Druhý pocit trapnosti mi ČT dopřála s Matonohou. Už jen začátek, sakra! Jak můžete hosta-muže přivítat polosuchým bílým vínem? To je skoro jako neplánovaný coming-out v přímém přenosu! A navíc: Matonoha je snad vtipný v reklamě na Mountfield, protože všichni chápou, že si z nás s výhrami dělá legraci; coby „moderátor“ vlastní talk show je ale příšerně nudný. Řekněte mi: proč si u nás pořád myslíme, že se herci hodí úplně na všechno?