Okurková

Okurková Zdroj: Pavel Beneš

Pepino Temporada Coming Soon!

Karlovarský filmový festival se řítí k sérii nejveselejších večírků a k nejúžasnějším spektáklům, promenádami se promenují polo- i celebrity, kdejakou aktualitu vědí čtenáři Reflexu dík Čermákovi a hashtagu #kviff dřív než její aktéři.


Nelze se proto divit, že ze všeho lesku a komplementárně zeleného vidění od zírání do červeného koberce před Thermalem naprosto zapadla dávno avizovaná premiéra i první týden projekcí dlouho očekávaného akčního romantického thrilleru Pepino Temporada, fenomenálního zpracování jednoho z nejstarších prázdninových příběhů, co jich svět zná, tentokrát středojihoevropské provenience.


Film s neuvěřitelným rozpočtem 227 614 860 forintů (20 314 500 korun) a 132 326 786 peset (270 998 475 drachem), vzniklý ve španělsko-maďarské koprodukci s řeckým kapitálem, jednoznačně aspiruje na vítěze všech letních festivalů, kde bude promítnut, ale i těch, kde na něj ani nedojde.


Poválečný příběh o osamění, o lásce muže k ženě, ženy ke koni a koně k ovsu, o citech opětovaných, opěvovaných a objevovaných, o vší té kráse kolem, o bezbřehosti lidského počínání a o vesmírném nesmírnu, příběh o utrpení a chuti k jídlu klátí diváky v kinech napříč světadíly a jen za prvních šest dní promítání vydělal částku rovnající se hrubým domácím produktům poloviny zemí Evropské unie (bez Francie, Německa a nás).


V příběhu odehrávajícím se v několika evropských metropolích, v metru a v polích excelují ve svých vedlejších rolích zejména mladistvě libí Pietro Sommerloch a Stella Gurkeårstidová, kterým nonšalantně sekundují vatikánská herečka Cetriola Stagioneová, irská diva Séasúr Amaideachová, a zejména letošní objev Αγγούρι Εποχή z Řecka.


Tato trojice se zhostila svých hlavních rolí s bravurou hvězd Hollywoodu, a jestli nedostanou Oscara, bude to korupce. Famózní práce uherského kameramana Uborka Időszaka (mj. Magyar kutya, trhák z roku 1926) podepřená citlivým sestřihem a hudbou baskického trubadúra Tuntuna Denboraldiana j. h. vychází vstříc pečlivé režii ostříleného Estonce Väljaspoola Hooaegy (kterého si pamatujeme z válečné trilogie Kurksõda – ostřílečka v závěru 2. dílu patří k bronzovému fondu pobaltské kinematografie).


Z příběhu Pepina Temporady se můžeme těšit již nyní, kdy jej uvádějí všelijaká kina, televize i denní tisk. Více na www.PepinoTemporada.www a vůbec.