Potřeba

Potřeba Zdroj: Marek Douša

Jak rozlišit obsesi od schizofrenie

Dobrý den, pane doktore, moje bývalá spolužačka mi tvrdí, že má OCD, a proto nepracuje a nemůže se zúčastnit ani školních srazů. Chci se zeptat, je-li OCD to, že má pocit, že ji někdo musí ovládat, aniž by to jasně cítila, že jí někdo de facto radí, aby dělala rituály, a tím zachraňovala různé lidi. Říká, že nic neslyší, nikdo jí nic nepřikazuje, ale že je jí jasné, že je ovládaná stejně jako ostatní lidé s OCD. Promiňte, ale tohle je podle mě schizofrenie, nebo se pletu? Studuji sice sociální obor na pedagogické fakultě, ale něco o tom snad vím. Měli jsme předměty jako psychopatologie a psychologie. A co mě zaráží, že mi předložila lékařskou zprávu, kde lékaři hovoří o F 42.2. Tak to je teda úroveň medicíny! A dokonce není ani medikovaná. Je to možné? Co mám dělat?

Děkuji. Dominika K., 25 let, Praha

 

Vtíravé myšlenky a rituály, jimiž postižení obsedantně-kompulsívní poruchou (OCD) snižují své napětí, jsou zcela jiné povahy než schizofrenní příznaky, jako ovládání zvenčí, vkládání myšlenek nebo jejich odnímání. V prvním případě pacient ví, že jsou to svou naléhavostí a dotěrností příznaky víceméně chorobné, má na svůj stav náhled, nedějí se mu žádné podivnosti, nemá halucinace a často sám vyhledá lékaře, protože mu to komplikuje život.

 

Můžete si to představit jako vystupňovanou pověrčivost anebo obdobu toho, když stále kontrolujete, zda jste zavřela plyn či zamkla byt, ač je to počtem opakování nepřiměřené. Jde však o nutkání, které Vám nikdo zvenku nevkládá, jsou to vaše vlastní pocity nejistoty, jež opakováním rituálu umenšujete.

 

Podobně třeba s nadměrným mytím rukou i u člověka, jenž na rozumové úrovni ví, že mu žádná cholera nehrozí, ale říká si: „Co kdyby?“ Naproti tomu u schizofrenie mají někdy dotyční vskutku pocit, že jim někdo cizí zvenku ovládá myšlení, že ty myšlenky nejsou jejich, popřípadě že jim je někdo odnímá a mají pak v hlavě prázdno.

 

Navíc mohou slyšet hlasy, ať už se senzorialitou, jako kdyby ten zvuk procházel ušima, nebo v subtilnější formě, například jako „ozvučování“ myšlenek. Z uvedeného vyplývá, že rozlišit tyto dva stavy diagnosticky obvykle nečiní větší problém – už proto, že i vývoj těchto poruch a jejich genetika jsou jiné.

 

Přesto je Váš dotaz velmi na místě tam, kde jde pouze o příznak a chybějí další informace o dotyčném (to by mělo vyřešit psychiatrické vyšetření), anebo tam, kde jde o komorbiditu čili současný výskyt obou poruch, což je v případě schizofrenie a OCD dost časté. Pokud se tak stane, sami pacienti často dokáží popsat odlišnost obou stavů. Dg. F42 je dg. OCD.

 

Je-li správná, pak vedle léků je velmi na místě zejména kognitivně-behaviorální psychoterapie. Vy můžete v té věci něco dělat dosti těžko, ale Vaše spolužačka by měla zajít za psychiatrem, který jí poradí co a jak dál. Je-li dg. špatná, což by znamenalo výskyt ještě jiných schizofrenních příznaků než obsesí, měla by psychiatra vyměnit.