Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Stanislav Krupař

Nezastavitelný Babiš baví internet. Zelená nafta, kterou podporuje, ale není žádná legrace


Neuvěřitelná hádka o zelenou naftu v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové, a zejména vystoupení Andreje Babiše, který se nechal hodně unést, baví internet. Zelená nafta ale až tak velká zábava není.


Zemědělci se zhruba dvěma tisícovkami strojů ve středu vyjeli na některé české silnice s cílem zachovat zvýhodnění ve formě zelené nafty, jejíž zrušení ovšem ve stejný den schválila vláda.

 

Zelenou naftu horlivě minulý týden v České televizi hájil i Andrej Babiš. Své oponenty (včetně redaktora Reflexu Jiřího X. Doležala) v pořadu Máte slovo prakticky nepustil ke slovu:

 

 

 (celý záznam si můžete pustit zde)

 

Úšklebky nad jeho diskutérskou neobratností bychom si ale měli odpustit; jen nás odvádějí od podstaty problému - bludného kruhu zemědělských dotací. Dobře je to vidět právě na zelené naftě.


Co to je?

Zelená nafta poskytuje zemědělcům možnost požádat o vrácení části spotřební daně z nafty. Ta je v Česku necelých 11 korun na litr, zemědělcům se na jejich činnost vrací 60 procent, tedy skoro 6,60 z každého litru. U směsné nafty, jejíž součástí je z 30 procent MEŘO (metylester řepkového oleje), je vratka dokonce 85 procent.


O zelené naftě jako o „optimální“ cestě k podpoře zemědělců psalo Rudé právo už v roce 1991. Zavedena ale v Česku byla až v roce 2000. Jedním z hlavních důvodů byly obří dotace v Evropské unii, které naše zemědělce znevýhodňovaly.


Stejně tak fakt, že se dotace zemědělcům mají od příštího roku srovnat po celé EU, teď slouží jako argument pro zrušení zelené nafty.


V loňském roce bylo tímto způsobem zemědělcům vráceno více než 1,8 miliardy korun. Naopak dodatečně za neoprávněné nárokování vratky jim celníci vyměřili doplatek několik desítek miliónů.


Mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták připouští, že když zemědělci na papíře zvýší spotřebu nafty o malou část, nelze zkontrolovat, jak s naftou naložili ve skutečnosti. Pár litrů tak například mohou i prodat, aniž by byli potrestáni.


Častým prohřeškem, jenž kontroly naopak odhalí, je podle Bartáka například nadsazení osevní plochy tak, aby odpovídala vyšší spotřebě.

 




Co s tím?

Spor o zelenou naftu a dotace do zemědělství vůbec je do určité míry neřešitelný v rámci ČR. Zatímco běžný člověk se cítí znevýhodněn tím, že u pumpy platí za litr o 6,60 více než privilegovaný zemědělec, zemědělec se zase cítí znevýhodněn tím, že v jiných zemích EU jsou jeho konkurenti dotováni více, a ani ono proklamované narovnání to nezmění zcela. Tak dotace pěstují novodobou třídní nenávist.


Horší je, že mnozí zemědělci už mají pocit, že na dotace mají právo prostě proto, že jsou zemědělci. A aby nám ostatním nebylo líto, že se jim zvyšuje cena pohonných hmot, naroste cena benzínu všem, protože vláda odmávala i zvýšení DPH na 21 procent.