Vláda

Vláda Zdroj: Petr Topič / iDnes.cz / Profimedia.cz

Proč měla vláda padnout v úterý

Aha! Tak už chápu důvod poslední vládní krize, či spíš agónie: ODS s TOP 09 si potřebovaly zdůvodnit popření i posledního neporušeného předvolebního slibu, totiž zvýšení daně z příjmu pro všechny.

 

Byl to fantastický scénář, skoro jak od Jaroslava Dietla: VV, které už neberou vážně ani VV, jako přijdou s tím, že se ve státě moc krade a utrácí, což je mimochodem svatá pravda, a ODS s TOP 09 se postaví na stranu rozumu a zvýší nám za to i poslední daň, již nám ještě nezvýšily: oproti původnímu vládnímu plánu všichni odevzdáme státu od roku 2014 o procento víc, ti bohatší dokonce už od příštího roku procent sedm. Samozřejmě „solidárně“ a jen „dočasně“, jak jinak.

 

Opravte mě, jestli se mýlím, když vidím jediný solidární efekt: nejen Roman Janoušek si nemusí dělat hlavu s opravou nabouraného porsche, s nímž zlitý pod obraz přejíždí lidi. Z toho, co nám stát sebere navíc, si v klidu koupí nové, plus pár ženských krémových svetrů k tomu. Něco taky skončí coby černý kontraband v partajních kasách, takže při volbách uvidíme víc hezkých a chytrých billboardů. Jinak nezbude nic.

 

Jak nedávno poznamenal můj známý, kdysi jedna z hlav rané ODS: nalijeme-li do českého státu jakkoli vyšší daně, nikdy z něj nevypadne Švédsko, ale žebráci. Jsme totiž moc velcí zloději. 

 

Nic proti šetřivým reformám, jsou-li reformami. Bohužel jediné dvě reformy, které tahle vláda zatím svedla, jsou vyšší daně a fakt, že nikdo neví, jestli je vláda před krizí, v krizi nebo už po krizi. Vše ostatní jsou je slepé plošné škrty, jejichž efekt navíc může být záporný. 

 

A ptáte-li se, jestli stát začal opravdu šetřit na sobě, pak mi nezbývá než se vás na oplátku zeptat, jestli má šéf TOP 09 Miroslav Kalousek něco společného s Miroslavem Kalouskem, někdejším belzebubem lidovců. Samozřejmě že ne!

 

Možná bych i víc zaplatil. Při mém příjmu je to stejně jako rozdíl mezi dovolenou v Bulharsku a Chorvatsku. Musel bych ale vědět, že mi víc ubírá premiér, který současně ubírá i lidem jako Janoušek. Nebo ještě líp: který už jim ubral tolik, že se vrátili ke svým původním profesím, takže nás vozí v taxíku, prodávají nám vlašák, mění valuty na Václaváku nebo schovávají pod pultem rajčata, co aspoň trochu chutnají jako rajčata.

 

Bohužel nám víc ubírá premiér, který na kauzy lidí jako Janoušek reaguje slovy, že to bylo před pěti lety. Což je vlastně pravda: bylo to před pěti lety. Ale taky to bylo před čtyřmi lety a před šesti lety. A možná i před deseti lety. A možná je to pořád.

 

Ne náhodou po každé zprávě o vládní krizi následuje zpráva o miliardové či mnohamilionové krizi v nějaké veřejné zakázce, viz v den záchrany vlády zpráva o příliš drahém výběru dálničního mýta.  

 

Během dluhové krize si pravicoví politici osvojili jedno velmi stupidní přirovnání: že finance státu jsou jako finance rodiny, což je samozřejmě nesmysl. Ale vezměme je za slovo; představte si, že vám otec slíbí, že vám půjčí auto, když ho umyjete. A pak když to uděláte, vyjede si s ním sám. V noci ho pak musíte zabít nebo něco na ten způsob.

 

 

Korupci není snadné přesně změřit. U nás se odhaduje na sto miliard ročně, tedy plus mínus deficit státního rozpočtu. Přiznejme si, že jsme hrdí Češi a že to bez uplácení neumíme, prostě si pod stolem rádi dáváme dárky. Jde ale o míru: možná bychom si vystačili i s polovinou.

 

Pokud to vláda a hlavně ODS, coby její nejsilnější a nejzkorumpovanější člen, nesvede, nemá smysl, aby vládla. Nakonec právě korupce vychází z průzkumů veřejného mínění jako jasná občanská priorita, ne škrty. I proto měla vláda v úterý padnout.